Bu sözlerin sahibi Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’dir.
TFMD’yi böyle bir açıklama yapmaya zorlayan ise son günlerde dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler’e yapılan saldırıdır.
Malumunuz Ara Güler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğraflarını çekti. Bunu yaptığı için başta Cumhuriyet Gazetesi olmak üzere bir kesim tarafından çok sert eleştirildi. Sosyal medyada ise adeta linç edildi.
İşte bunun üzerine Türkiye Foto Muhabirleri Derneği yazılı bir açıklama yaptı. TFMD yönetimi, “Bu toprakların yetiştirdiği en değerli foto muhabirlerinden biri olan Ara Güler’in sosyal medyada acımasızca linç edilmesini kınıyoruz. Her fırsatta göğsünü gererek kendisini ‘Foto muhabiri’ olarak tanımlayan Ara Güler’in yıllardır çektiği fotoğraflar, görsel tarihimizde yerini onurla almıştır. Meslek ilkelerinin en başına tarafsızlığı koymuş biz foto muhabirleri, hiç bir ayrım yapmadan herkesi ve her olayı fotoğraflar, görsel tarihe birer belge olarak taşırız. Winston Churchill’den Indira Gandhi’ye, Alfred Hitchcock’tan Salvador Dali’ye Picasso’ya, İsmet İnönü’den CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na kadar pek çok yüzü fotoğraflayan büyük usta Ara Güler’in, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın fotoğraflarını çekmesi kadar doğal bir durum olamaz. Gerçek bir foto muhabirinin yapması gereken de tarafsız bir şekilde tarihe tanıklık etmektir. Ara Güler, meslek hayatının son zamanlarında, tüm foto muhabirlerinin önüne geldiğinde asla “Hayır” diyemeyeceği bir şansı değerlendirmiştir” açıklamasında bulundu.
Üyesi olmaktan onur duyduğum TFMD yapması gerekeni yapmıştır. Açıklamanın yeterli olduğunu düşünüyorum. Altına da imza attığımı belirtmek isterim. Dolayısıyla bunun üzerine fazla bir yorum yapmak da istemiyorum.
Gelelim Cumhuriyet Gazetesi’ne; Gazete, “Usta’yı ‘Ara’ ki bulasın” haberiyle tepki göstermişti. Ancak yaptığının hata olduğunu anladı ve gerekeni yaparak özür diledi. Kamplaşma tuzağına düştüklerini kabul eden gazete yönetimi, bana göre büyük bir erdemlik göstermiştir. Bir gazeteci olarak gösterdikleri bu medeni cesaretten dolayı da Cumhuriyet Gazetesi’ni kutlamak istiyorum. Bunun da biz bütün gazetecilere örnek olmasını diliyorum.