Ekmek girmeyen ev yoktur. Şöyle kuru fasulyeye ekmek bandırmayanımız ve bundan mutlu olmayanımızda. Pilavın, makarnanın, patatesin ekmekle tüketildiği ülkemizde ekmek candır.  Ekmekle ilgili atasözlerimiz, deyişlerimiz buğday tanesine ayrı bir kutsallık kazandırır. Son bir yıldır ekmeğimin 48 saat geçmeden küflendiğini gözlemliyorum. Sizde bunu tespit edebilir veya eşlerinize sorabilirsiniz.

Denetleyici ve üreticiye yaşadığımız sıkıntı ve taleplerimi ilettiğim bu yazımda tüketici olan bizlerin unutmaması gereken  ülkemizde bir yılda çöpe atılan ekmekle yüz binlerce ton buğdayın israf olduğudur..

Slogan ise belli: “Tüketebileceğin kadar ekmek al. İsraf olmasın”

01 Temmuz 2012’de yürürlüğe giren ‘ekmek kanunları’ da uygulamaya geçti.

Denetimi yapılıyor mu? Valilikten, İl Tarım Müdürlüğüne, belediyelerden tüm yetkililere kadar işte cevabını aradığımız soru budur.

 Bakanlığın ekmek standardını belirleyen tebligatında yok yok:

           1-Ekmek 55 randımanlı un yerine 65 randımanlı undan yapılacak ve kepek oranı daha yüksek olacak.

(Unun kalitesi lezzetin garantisi olduğuna göre,  lezzetli ekmek yiyemiyorsak vebali bunu denetlemeyendedir)

           2-Ekmekte kullanılan tuz oranı yüzde 1.75’ten yüzde 1.50’ye inecek.

(tuz oranının denetlendiği ibreti alem için tek bir denetim acaba var mıdır?)

           3-Fırıncılar sabahları bakkal-market önüne plastik kasalar içinde ekmek bırakamayacak.

(günün hemen her saatinde denetlenebilecek bir husus iken durum sizlerinde gördüğü gibidir.)

          4-Şimdiye kadar müşterilerin “mıncıklamadan” almadığı ekmeğe ulaşımın önüne geçilecek, ekmek dolabı sadece satıcının ulaşabileceği yere konulacak. Eldiven kullanılarak satış yapılacak.

( Mahalle bakkalınızda yada fırınınızda durum tamda böyle değil mi?)

          5-Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler kasap, manav ve Pazar gibi yerlerde piyasaya arz edilemez.

(her ne kadar uygulama bunun tam aksi ise de, Pazar yerlerinde denetim yapacak bir yetkili bulunamamaktadır. Pazarlarda Ekmek satılmadığını iddia eden bir tek Allah kulu var mıdır?)

         6- Ayrıca ekmek ve ekmek çeşitleri ürünlerini tüketiciye arz eden yerler tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ekmek ve kepekli ekmekte bulundurmak zorundadır

Bu kurallara uymayanlara 11 bin 750 lira ceza kesilecektir.

Ceza caydırıcı ise cezadır. Uygulanmayan ceza ceza değildir.

Bu konuda iki ismi ayırmamız gerekiyor. Fırıncılar Oda Başkanı Musa Kazım Buhurcu ve Büfeciler Oda Başkanı Adlıhan Derenin yaptığı çalışma ve uyarıları sizde google’da kısa bir araştırmayla görebilirsiniz. Her iki Oda Başkanının da sağlıklı ve lezzetli ekmek üretimi için gerekli uyarıları zaman zaman yaptıklarına şahidim.

Bu yazının kaleme alınmasının tek sebebi sağlıklı ve lezzetli ekmek yeme isteğidir. Biliyorum ki, sağlıksız ekmek tüketimi bir milletin intiharıdır.