Bu sorun sadece bizim değil başka ülkelerde de yaşanıyor. Zincir marketlerin küçük esnafın yaşamasına imkan vermemesi meselesi. Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, esnaf ve sanatkarların zincir marketler karşısındaki mağduriyetini giderecek yasa teklifinin vakit kaybetmeden meclise sunulması gerektiğini söylüyor.
Zincir marketlerin sayılarının ülke çapında 35 bini geçtiğini, bu durumun esnaf ve sanatkarlara büyük zarar verdiğini ifade eden Dere, “Piyasanın yüzde 60’ı üç büyük zincir marketin elinde bulunuyor. Kendi reklamlarında bile her mahalle arasında açtıkları şubelerle övünüyorlar” diyor.  
Esnaf, Perakende Kanunu’nu dört gözle bekliyor.
Ülkemizde 1955 yılında Migros’la başlayan perakendecilik önemli gelişmesini 1980’li yıllarda ülkedeki ekonomik yapının değişmesiyle daha da ileriye götürdü. 1990 yılından itibaren de perakendecilik hızla Anadolu’ya doğru yayılmaya başladı.  Nedenlerinden birisi organize çağdaş perakendeciliğin biçimsel olarak birbirine benzemeleri ve bu benzemelerinden dolayı bilgi birikimi nedeniylede maliyetin gittikçe düşmesi. İkincisi şirket evlilikleri. Sermayeler hızla birleştirilerek piyasa payını daha yükseğe çıkarmak için her türlü gayreti gösterdi. Üçüncüsü, halkımızın gereken kolaylıkla karşılaşması ve tüketime karşı dayanılmaz bir arzusudur.
Organize perakendecilik alanında yaşanan gelişmeler, geleneksel alışveriş ve tüketim anlayışında da hızlı bir değişime neden oldu ve bunun sonucunda, mahalle bakkalından büyük marketlere ve mağaza zincirlerine geçiş yaşandı, binlerce metrekare alana kurulu hipermarketlerde onbinlerce ürün arasında alışveriş dönemi başladı. Sayıları her geçen gün artan alışveriş merkezleri ve hipermarketler, yeni bir kültür ve yaşam biçiminin gelişmesine de öncülük etti. Bu durumdan olumsuz yönde etkilenen işletmeler ise geleneksel gıda perakendecileri olarak adlandırılan bakkal ve orta boy marketler oldu.
Vatandaş alışveriş olayını sadece ürün satın alma faaliyeti olarak değil, eğlence ve hoş vakit geçirme imkanı sunan sosyal bir faaliyet olarak görüyor. Haliyle vatandaşın tercihinin de mahalle aralarındaki bakkal ve küçük boy marketlerin yaşama şansını azlattığını söyleyebilirim. Antalya’da da sayıları hızla artıyor. Bugün köy ve kasabalarda bile zincir marketlerle karşılaşabiliyoruz. Esnaf kanunun çıkarılmasını istiyor da talebi ne, hipermarketler şehir dışına mı çıkarılsın, bu mümkün olabilir mi? Zincir marketlerin mahallelerde açtıkları şubeler, tamamen kaldırılabilir mi? Bana göre esnafın ya hipermarketler ya da mahallelerdeki şubeler için tercih yapması gerekir.