Sosyal medyanın en büyük sorunlarından birisi maalesef ki insanların takipleştiği kişilerin paylaşımlarının doğruluğunu sorgulamadan zincirleme paylaşmaya devam etmeleri… Bu paylaşımlar zaman zaman kişi ve kurumların haksız yere zarar görmelerine bile sebep olabilirken, çoğu zaman da siber uzayda temizlenmesi güç olan bilgi kirliliğine sebep oluyor.

 

Facebook’un zaman zaman güncellediği kullanım koşullarındaki değişikliklere karşı insanların kendisini koruyabileceklerini zannederek paylaştıkları aşağıdaki metin de bu saçma paylaşımlar arasında yer alıyor. Hiç görmemiş olanlar için metnin bir örneğini paylaşalım önce:

_______________________________________________________________________________

YASAL ZORUNLULUK...

Facebook'un yeni kullanım koşullarına cevaben, tarafıma ait her tür kişisel bilgi, görsel, karikatür, resim, fotoğraf ve videonun telif hakkının (Berner Konvansiyonu uyarınca) bana ait olduğunu beyan ederim. Bunların ticari kullanımı için daima benim onayım gerekli olacaktır!

Bu yazıyı kopyalayıp Facebook duvarınıza yapıştırabilirsiniz. Bu, haklarınızı telif hakkı kanunları uyarınca koruma altına alacaktır. Mevcut tebliğ uyarınca bunların ifşası, kopyalanması, dağıtılması, yayımı ya da bu profil ve/veya içeriği temel alınarak aleyhime diğer herhangi bir faaliyette bulunulmasının kesinlikle yasak olduğunu Facebook'a bildiririm. Bahse konu yasaklar, Facebook'un yönlendirmesi ya da kontrolü altında çalışan personel, öğrenciler, temsilciler ve/veya diğer her tür çalışan için de geçerli olacaktır. İşbu profil içeriği özel ve gizli bilgi niteliğinde olup, gizliliğimin ihlali yasalar kapsamında cezai işlem gerektiren bir durumdur (UCC 1 1-308-308 1-103 ve Roma Yönetmeliği).

Facebook, sermayesi halka açık bir şirkettir. Tüm üyelerin buna benzer bir bildirimi profillerinde yayınlamaları önerilir. İsterseniz bu bildirimi kopyalayıp duvarınıza yapıştırabilirsiniz. Bu tür bir bildirimi en az bir kez yayınlamamanız halinde, fotoğraflarınız ve profil durum güncellemeleriniz de dahil olmak üzere profilinizde yer alan öğelerin kullanımına zımnen onay vermiş olursunuz......

_______________________________________________________________________________

 

Yukarıdaki metnin Türkçe ve İngilizce örneklerine pek çok tanıdığınızın Facebook sayfalarında rastlamanız mümkün. Hatta, kanaatimce, bu yazıyı okuyan pek çok kişi gibi siz bile daha önce böyle bir paylaşımda bulunmuş olabilirsiniz. Halbuki, azıcık hukukla ilginiz varsa, bir kişi ya da kuruma karşı hak ve sorumluluklarınızın daha önceden karşılıklı imzalamış olduğunuz sözleşmeler kapsamında kanunlar tarafından koruma altına alındığını biliyor olmanız gerekiyor.

 

Diğer bir ifadeyle, hiç bir şekilde arabanızın camına bir mektup yapıştırıp “Ben bu arabayı bankadan çektiğim kredi ile aldım ama imzaladığım sözleşme hükümsüzdür, ben borcumu ödemekten vazgeçtim.” lüksüne sahip değilsiniz. Eğer banka ile olan kredi sözleşmesinden memnun değilseniz yapabileceğiniz tek şey hukuki yaptırımları göz önüne alarak sözleşmeyi feshetmektir.

 

Facebook ve diğer sosyal ağ uygulamalarının kullanım koşulları açısından da aynı durum söz konusu. Siteye ilk kez üye olurken onayladığınız sözleşme metninde Facebook tarafından zaman içerisinde yapılacak değişikliklere size önceden bildirilmesi koşuluyla uyacağınızı kabul etmiş bulunuyorsunuz. Eğer daha önce bu metni okumadıysanız, ya da okuduklarınızdan hiç bir şey anlamadıysanız, yeni kullanım koşulları sitede oldukça sade bir dille sitede sunuluyor. Gerçekten haklarınızı merak ediyorsanız, biraz zaman ayırıp o bilgileri okumanızı tavsiye ediyorum.

 

Şirket halka açık bir işletme olması sebebiyle kullanıcılarını üyelik koşullarındaki güncellemelere karşı düzenli olarak uyarıyor. Eğer bu değişiklikleri kabul etmiyorsanız yapabileceğiniz tek şey üyeliği sonlandırmak. Elbette, şirketle yazışıp şartları iyileştirmesini isteyebilir, şirketi mahkemeye verebilir ya da lobi grupları oluşturup şirkete baskı da uygulamayı deneyebilirsiniz. Ancak, sayfanızda başkalarınızdan gördüğünüz saçma sapan bir metni paylaşmak size hiç bir fayda sağlamayacaktır.

 

Şimdi, yukarıda paylaştığım metni dikkatli bir şekilde tekrar okumanızı rica ediyorum. Sözleşme metinlerinde taraflardan biri diğerlerine karşılıklı hak ve sorumlulukları hukuki bir dille anlatır. Bu metnin içinde bir yandan kullanıcı tarafından sahip olduğu haklar ifade edilirken diğer yandan da metnin en alakasız yerlerinde metni yazan kişi tam iki kez kullanıcıyı bu metni duvarında paylaşması için iknaya çalışıyor! Sırf metin içindeki bu laubalilik bile paylaşımın inandırıcılığını zedeliyor aslında.

 

Son olarak, metne gerçekçilik kazandırmak için eklenen Roma Yönetmeliği nedir onu hiç merak ettiniz mi? Nasıl olsa hiç kimse araştırmaz diye eklenen Roma Yönetmeliği’nin, 1998 yılında Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından oluşturulduğunu ve "saldırıya karşı suçlar" soykırım, savaş suçları, ve insanlığa karşı suçlar ile ilgili olduğunu biliyor muydunuz!

 

Siz değerli okurlara naçizane önerim sosyal ağlarda gerçekten kendinizi koruma altına almak istiyorsanız öncelikle yaptığınız paylaşımların seçiminde dikkatli olmanız. Bu konuda önemli paylaşımlarda bulunmaya devam edeceğim.

 

Sevgiyle kalın…