Yazının başını okuyunca insan fiziğiyle ilgili bir durum olduğu sanılabilir.
Bir bakıma öyle de gözükebilir.
Ağırlık çalışması yapan birisini ya da herhangi bir sporcuyla hatta halterciyle bağdaştırılabilir.
Yazıya bir açıdan böyle bakabiliriz ama bu yazının başlığının böyle olma sebebi bambaşka bir ağırlık taşıyıcıları.
Yazının başlığı omuzlarındaki maddi manevi yüklerin ağırlığına rağmen dayanma güçlerini dik tutmaya çalışan kadınları-anneleri anlatıyor.
Ailesinin maddi manevi yükünü taşıyan kadınlar, bir taraftan mesleğini en iyi şekilde yapma gayreti içinde bir taraftan tüm mesleki birikimini bilgilerini sergilemeye çalışırken bir taraftan da mesleğini çok daha iyi yapabilmek için maddi yatırım da yapabiliyor.
Bunlar bir meslek sahibi için olağan gibi gözükse de bunları yapan bir kadın olursa duruma bakış başka bir boyuta taşınıyor.
Mesleğini en iyi şekilde yapmaya çalışan kadın mesleğine yaptığı maddi yatırımın ağırlığı ile sabah uyanırken annelik vasfı da taşıyorsa ilk önce evladını hazırlayıp kahvaltısını yaptırıp okuluna gönderip kendisi hazırlanarak iş yerine kendini atar, günün programı içerisinde mesleğini icra ederken bir taraftan da mesleğinin iç ve dış etkenleriyle uğraşır.
Mesleğinde kadın olmasının dezavantajlarını avantajlar haline getirmek için uğraşır.
Bu arada evladının okulundan da bilgi almaya çalışarak evladının derslerini takip etmeye çalışırlar.
Gün devam ederken ailesini geçindirebilmek için kazancını yükseltmek için beyinsel fiziksel güç harcar. Günlük mesleki uğraşı devam eden iş kadınları okulun bitişiyle evine dönen evladı için evine döner evladı yemek yemediyse yemeği hazırlar sonrasında evladıyla çıkıp daha iyi eğitim alması için kursa götürür akşamın geç saatine kadar kurstan çıkacak evladını bekler çıkınca da eve kendilerini ancak atarlar geç saatlerde ancak yatabilirler.
Ertesi gün yine aynı rutinler yaşanır bu sefer okul çıkışı eğitim kursu yerine evladını spora götürür yine gün aynı tempoda geçmiştir geç saatlerde ancak yatılabilir.
Bir taraftan iş yerinin ve ailesinin maddi kazancı için müthiş bir efor harcarken bir taraftan da evladının eğitim ve spor becerilerini arttırmak için tüm gücüyle uğraşmaya devam ederler.
Diyeceksiniz ki buna fiziki güç mü dayanır ama böyle kadınlar hele ki mesleğine saygı duyan mesleğinde geldiği yerin daha iyisine gelebilmek ailesine daha iyi şartlarda bakabilmek evladının eğitimini fiziki ve ruhsal gelişimini ve yeteneklerini en iyi şekilde ortaya çıkarabilmesi için var güçleriyle çalışırlar.
Bu tür annelerin bu enerjileri omuzlarındaki mesleki ve ailesel yükün bilincinde olarak zaman zaman kendilerine çevresel etkenlerden dolayı yaşatılan negatif duygulardan sıyrılıp sorumluluklarını unutmayarak hız kesmeden devam ederler.
Ben böyle sorumluklarının farkında olan hakiki "cep herkülleri" gibi görüyorum. Zaman zaman nefeslerinde sorun da olsa kendilerini toparlayıp kendi maddi manevi ağırlıklarının fazlasını kaldırma gayretiyle devam ettiklerini görürüz.
Omuzlarındaki yükleri akıllarıyla bilgi birikimleriyle hafifletmeye çalışan kadınlar özellikle de anneler kendi enerjilerini kendileri elde eden işletmeler, seralar gibilerdir, enerjilerini devamlı taze tutmaya çalışırlar.
Çevrelerinden kendilerini olumsuzluklara yönlendirmek isteyenlere sorumlukları bilincinde yol vermeyen kadınlar -anneler enerjileri ile yollarına devam etmekteler.
Bu da kadınlar ve anneler adına çok sevindirici bir durum.
Gönlünüz ve kalbiniz omuzlarındaki yükleri zekalarıyla dayanma güçlerine dönüştürenlere
yakın olsun.
OMUZLAR-YÜK-DAYANMA GÜCÜ
Cem BÖLMETEPE
Yorumlar