Fiziksel aktivite ve sağlıkla ilgili araştırma ilgisi 1950'lere dayanmakla birlikte, fiziksel aktivitenin sağlık yararlarına ilişkin bilimsel kanıtlardaki atılımı büyük ölçüde 1980'lerde ve 1990'larda gerçekleşti. Sağlıklı bir yaşam tarzının bir parçası olarak sporun ve fiziksel aktivitenin olumlu etkileri hakkında çok fazla bilimsel kanıt bulunmaktadır. Düzenli fiziksel aktiviteye katılmanın olumlu, doğrudan etkileri, kardiyovasküler hastalık, diyabet, kanser, hipertansiyon, obezite, depresyon ve osteoporoz dahil olmak üzere çeşitli kronik hastalıkların önlenmesinde belirgin özellikler taşır. 

Dünya Sağlık Örgütü, “bir sağlık hizmetini ziyaret eden dört hastadan en az birinde zihinsel, nörolojik veya davranışsal bozukluğa sahip olduğu, ancak söz konusu psikososyal hastaların çoğunu ne teşhis ne de tedavi edildiğini” ifade etmiştir. Bilimsel çalışmalar neticesinde egzersizin depresyon üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Beden imajı da dahil olmak üzere fiziksel benlik değeri ve fiziksel benlik algısı, artan benlik saygısı ile ilişkilendirilmiştir. Fiziksel aktivitenin sağlık yararları üzerinde olumlu etkiler yaratabilecek dışsal faktörlere odaklanmaktadır. 

Spor ve fiziksel aktivitenin farklı popülasyonlardaki sağlığı nasıl etkilediğini konu edinen bir dizi faktör vardır. Spor ve fiziksel aktivite kendi başına doğrudan faydalara yol açmayabilir, ancak diğer faktörlerle birlikte sağlıklı yaşam tarzlarını teşvik edebilir. Çevrede yapılan değişikliklerin katılım fırsatları üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini ve buna ek olarak, faaliyetin gerçekleştiği koşulların sağlık sonuçlarını büyük ölçüde etkileyebileceğini gösteren kanıtlar vardır. Sağlık için belirleyici olabilecek unsurlar arasında beslenme, fiziksel aktivite ve yoğunluk türü, uygun ayakkabı ve kıyafetler, iklim, yaralanma, stres seviyeleri ve uyku düzenleri bulunur. 

Spor ve fiziksel aktivite, gelişmekte olan ülkelerdeki insanların refahına önemli katkıda bulunabilir. Egzersiz, fiziksel aktivite ve spor, bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıkların tedavisinde ve rehabilitasyonunda uzun zamandır kullanılmaktadır. Bireyler için fiziksel aktivite, hastalıkların önlenmesi için güçlü bir araçtır ve uluslar, halklar arasında halk sağlığını iyileştirmek için uygun maliyetli bir yöntemdir. 

Pandemiyle birlikte olduğumuz şu günlerde evde spor yaparak hem zinde olmayı hem de psikososyal yaşamımıza katkı sağlayabiliriz. 

Spor yapın, sağlıklı kalın.