Apartman veya site kat maliklerinin tümünün toplantıya katılıp hepsinin aynı yönde aynı şekilde karar alması durumuna OY BİRLİĞİ denir.

Bir apartmanda hangi işlerin yapılabileceği,  hangilerin yapılmasına izin verilmediği  Kat Mülkiyeti Kanununda  açıklanmıştır.

Apartmanın  kütükte mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kurulamıyor. Peki apartmanda oybirliği ile alınacak kararlar nelerdir?

Apartmanda oybirliği ile alınan kararlar:

Apartmanın kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde;

1-)Sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabilir.

 Avukatlık Kanununda avukatlık büroları ve hukuk büroları ile ilgili düzenleme yapılıncaya kadar meskenlerdeki avukatlık ve hukuk büroları faaliyetlerine devam ederler.

Bu süre, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıldır. Bu hüküm 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda ilgili düzenleme yapılıncaya kadar meslek mensupları tarafından açılan bürolar hakkında da uygulanır.

Bu karar yöneticinin veya kat maliklerinden birinin istemi üzerine bütün bağımsız bölümlerin kat mülkiyeti kütüğündeki sahifelerine şerh verilir.

2)Bağımsız bölüm ilavesi için OY  BİRLİĞİ ile karar alınması gereklidir. Apartmanın üstüne kat ilavesi veya mevcut çekme kat yerine tam kat yapılması veya zemin veya bodrum katlarında veya arsanın boş kısmında yasada yazılı yerlerin sonradan yapımı veya ilavesi için:

*Kat malikleri kurulunun buna oybirliğiyle karar vermesi;

*Apartmanın bu inşaattan sonra alacağı duruma göre, yapılan yeni ilaveler de dahil olmak üzere bütün bağımsız bölümlerine tahsis olunacak arsa paylarının, usulüne göre yeniden ve oybirliğiyle tesbit edilmesi;

*İlave edilecek yeni bağımsız bölüme tahsis edilen arsa payı üzerinde, tapu memuru huzurunda yapılacak resmi senetle, ilgili  yasaya göre  kat irtifakı kurularak bunun, apartmanın bütün bağımsız bölümlerinin kat mülkiyeti kütüğündeki irtifaklar hanesine tescil edilmesi ve apartmanın kapanan eski kütüksayfasi ile yasanın ilgili hükmüne göre bağlantı sağlanması şarttır.

Bu nitelikteki ilave ve genişletmelere muvafakat etmekle beraber kendisi katılmak istemiyen kat maliklerinin arsa paylarından, bu ilaveler sebebiyle azalan kısmın, ilaveyi yaptıranların bağımsız bölümlerine tahsisini kabul ettikleri, resmi senette belirtilir.

Bu takdirde, yeni bağımsız bölümün yapılmasına katılmayan kat maliklerinin arsa paylarından yeni tahsis sebebiyle azalan kısmın bedeli kendilerine ödenmek şartı ile, yeni yapılan bağımsız bölüm, kat irtifakı kurulmasına dair olan eski resmi senet gereğince kat mülkiyetine çevrilerek onu yaptıranın mülkü veya yaptıranların ortak mülkü olur ve kat mülkiyeti kütüğünün ayrı bir sayfasına yeni malik veya malikler adına tescil edilir.

3-)Anagayrimenkule yapılan ilavalerden sonra, anagayrimenkulün alacağı duruma göre, yapılan yeni ilaveler de dahil olmak üzere bütün bağımsız bölümlere tahsis edilecek arsa paylarının usulüne uygun olarak, yeniden düzenlenmesi için,

4-)Anagayrimenkulün bir hakla kayıtlanması veya arsanın bölünmesi ve bölünen kısmın mülkiyetinin başkasına devrolunması gibi temliki tasarruflar için,

5-)Anagayrimenkulün dış duvarlarının, çatı veya damının reklam maksadıyla kiralanması gibi önemli yönetim işleri için deOY BİRLİĞİ ile karar alınması gereklidir.

ADALETİN ŞAŞMADIĞI BİR DÜNYADA SAĞLIKLA KALMANIZ DİLEĞİYLE…