Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak, e-devlet uygulaması ile teknolojinin imkanlarından ileri derecede yararlandığımızı söyleyebiliriz. E-devlet uygulamasının hayatımıza getirdiği kolaylıklar saymakla bitmez. E-devlet çatısı altında eğitimden sağlığa, adaletten belediye hizmetlerine kadar birçok konuda hizmet sunulmakta. Her geçen gün de bu uygulamalar gelişmektedir. Bu yazıda Adalet Bakanlığının yeni sayılabilecek bir uygulaması olan, E-duruşmadan bahsedeceğiz. E-duruşma sayesinde avukatlar, kendi ofislerinden, online olarak duruşmalara girebilmektedirler.
Sistemin artı ve eksileri
-Sistemin en büyük avantajlarından biri, avukatlar için zaman tasarrufu sağlaması. Adliye koridorlarında beklemek yerine ofisinizde bekleyip, bir yandan işlerinizi yapabiliyorsunuz. Yolda geçecek zamandan tasarruf da cabası.
-Şehirler arası duruşmalar avukatlar için zamansal olduğu kadar, ekonomik olarak da bir külfet. Kilometrelerce uzaktaki bir duruşmaya, ofisinizden girebilmek büyük bir nimet.
-Özellikle pandemi sürecinde, adliyelerin uzun süre kapalı kaldığını düşünürsek, bu süreçler için de e-duruşmanın ilaç gibi geleceği aşikâr.
-E-duruşmanın faydalı olmayacağı, yüz yüze duruşmada hakkın daha iyi savunulacağı, ses ve görüntü kopuklukları nedeni ile karmaşa doğabileceği görüşünde olan meslektaşlarımız da var. Bu görüşler de kısmen haklı olmakla beraber, e-duruşma sisteminin isteğe bağlı olması, bu sakıncaların önüne geçmektedir. E-duruşma sadece hukuk davalarında uygulanmaktadır. Ceza davalarında uygulanmamaktadır. Hukuk davalarında duruşmaya bizzat katılarak, kendisini daha iyi ifade edeceğini düşünen taraf, duruşmaya yüz yüze katılabilecektir. Ayrıca ön inceleme duruşmalarında, yine e-duruşma imkanı bulunmamaktadır.
E-duruşma uygulaması geliştirilerek sürdürülmelidir.
Bu noktada biz avukatlara da iş düşüyor. Bazı meslektaşlarımızın uygulama yeni olduğu için hak kaybına uğramaktan çekindikleri, e-duruşma talep ederken tereddütte kaldıklarını biliyorum. Ondan fazla kez e-duruşmaya girmiş biri olarak, kesinlikle tereddüde yer olmadığını söylemeliyim. Hiçbir e-duruşmada, herhangi bir aksaklıkla karşılaşmadım. E-duruşma için, Adalet Bakanlığı gerekli teknolojik alt yapıyı hazırlayarak, bu sistemi adalet camiasının hizmetine sundu. Bu kolaylığın devam edebilmesi için biz avukatlara da bu hizmetten faydalanmak ve talepkâr olmak düşüyor.
Özetle;
Tüm devlet kurumları uygulamaları içerisinde, teknolojik kolaylıklardan yararlandığımız çağdaş uygulamalardan biri ve en yenisi olan e-duruşma, teknolojinin son hızla ilerlediği çağımızda, adalet camiasına giderek daha da entegre olacak ve uygulama geliştirilecektir kanaatindeyim.
Haftanın Sözü:
- Adalet, canı yanan bir kişinin koşacağı ilk sığınaktır. (Anonim)