Kırcami imar planı Antalya’yı önemli bir sınava tutacak. Türklerin koordinasyonsuzluk hastalığının ne derecede olduğunu gösterecek. En ekonomik şekilde nasıl bir arada çalışılır bunu ortaya koyacak.

Kırcami imar planı uygulanırken nereye ne yapılacağı belli. Ne kadar bir otoparka ihtiyaç var, ne kadar elektrik kullanımı olur, kanalizasyon ihtiyacı hangi boyuttadır, teknoloji alt yapısı nerelere uygulanmalıdır hepsi belli.

O zaman yapılacak olan koordineli bir şekilde Asat’ın, Telekom’un, elektrik alt yapısını üstlenen firmanın, doğalgazın ve diğer ihtiyaç duyulacak alt yapı çalışmalarının gerçekleşmesi.

İşte burada büyük bir sınav vereceğiz. Tabi önce alt yapıyı yapalım, ondan sonra müteahhitleri oraya sokalım derlerse. Planı uygulamaya koyduğunuzda müteahhitlere ruhsatı vermeye başlarsanız, kazmayı vurdurursanız, geçmiş olsun sana Antalya.

Bu koordinasyonu kim sağlayacak? Bütün yüklenici birimleri bir araya getirip, haydi sırayla yapın denirse, ben koordinasyonun sağlanabileceğine inanmıyorum. Mutlaka bir şeyler unutulacak, tekrar tekrar kazılacak.

Yapılması gereken konunun uzmanları ile çalışmak, bir alt yapı komisyonu kurmak. Öyle belediyeden birini, ASAT’tan birini alalım demeyle de bu iş yürümez. Gerekirse yurt dışından alt yapı uzmanları getirtip, dört dörtlük bir Kırcami için Türkiye’de örneği görülmemiş bir çalışma yapılmalı.

Bir kazılan yer bir daha kazılmamalı. Dökülen bir asfalt bir daha kalkmamalı. O maliyete vereceğiniz bedeli alt yapı uzmanlarına verin, ne Antalya eziyet çeksin, ne enerjiniz boşa gitsin.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesi’nin bu konuda nasıl çalışacağını merak ediyorum. Umarım bu konuda koordinasyon merkezi ve komisyonu kurulur da, sancısız bir süreç profesyonel şekilde yürütülür.

Kırcami planına göz attığımda otopark ibaresinin olmadığını gördüm. Eğer otopark alanları oluşturulmadıysa, kesinlikle her yapılan binanın oturma sayısı kadar otopark zorunluluğu koşulmalı. Zaten yasa bunun emrediyor ancak, bu konuda yasaya uyulmama gibi kaçak yollar zorlanacak kokusu geliyor.

Planda Pazar alanlarını gördüm. Ne gerek var devasa Pazar alanlarına. Butik Pazar kültürünü oluştursanız da, alanları daha ekonomik kullansanız. Saçma sapan beton yığınları haftanın altı günü boş kalmasa.

Planda yeşil alanlar yeterli miktarda. Ancak 60’lık yolların sonu 20’lik yollara bağlanarak huni şekilde daralması biraz can sıkıyor.

Kamuoyunun kabul edilebilirlik düzeyi yüksek plan için tepkileri olumlu. Küçük rötuşlar ile planın daha da düzenlenebileceği gerçek.

Antalya sınava hazır mısın? Menderes Türel, Ümit Uysal sınava hazır mısın?

Biz sınava Seyirci kalmayacağız, dikkatle sizi takibe alacağız.

Kazasız ve cezasız günler dileğiyle.