Geçen haftaki yazımızda ilamsız takibe yani herhangi bir belgeye dayanmayan takipte itiraz süresi ve usulü hakkında yüzeysel bilgi vermiştik. Bu haftaki konumuz ise kambiyo evraklarına ilişkin yapılan takibe itiraz süremiz ve usulü hakkında olacak. Kambiyo evrakı denilince aklımıza çek, senet ve poliçe gelir. Bu tür belgeler gerçek kişiler tarafından düzenlenebileceği gibi tüzel kişiliği olan şirketler tarafından da düzenlenebilir. İster gerçek kişi isterse tüzel kişilik tarafından düzenlenmiş ve borç altına girilmiş olsun süresinde ödenmediği takdirde bu evraklar alacak konusu edilebilir.

Hakkımızda yapılmış olan bir takipte bu takibin ilamsız takip mi yoksa kambiyo takibi mi olduğu, itiraz süremiz ve usulü açısından büyük önem taşımaktadır. Bu tür itirazlarınızı hak kaybına uğramamak için süresinde ve usulüne uygun yapabilmek için mutlaka profesyonel bir yardım almanızı tavsiye ederken ilk aşamada bizzat kendinizin yapmak zorunda olduğu kısımlar olduğunu da hatırlatmak isterim. Nedir bunlar? Öncelikle adınıza gelen tebligatı almalısınız. Bu tebligat bildirdiğiniz en son adresinize yapılabileceği gibi bu adreslerde size ulaşılamadığı takdirde mernis adresinize ya da şirketizle ilgili bir takip de ise Ticaret Sicil Müdürlüğüne kayıtlı adresinize yapılacaktır. Bu nedenle adınıza yapılacak takiplerden haberdar olabilmek ve itiraz haklarınızı kullanabilmek için adreslerinizi süresinde güncellemeniz gerekmektedir. Normal şartlar altında düşünerek olay akışımıza devam edelim. Tebligat  size ulaştığı anda ilk yapmanız gereken tebliğ zarfının üzerine unutmamak için tebliğ aldığınız tarihi yazmak olmalı. Tebliğ aldığınız tarih çok ama çok önemlidir. İlk yazımızda da söylediğimiz gibi haklarımız tebligat ile başlar yine tebligat ile biter. Bu nedenle tebliğ aldığımız tarihi hemen not etmeliyiz. Geçen haftaki yazımızda yedi günlük itiraz süresine değinmiştik. Bu hafta ise kambiyo evrakları ile ilgili olarak beş (5) günlük itiraz süresine değineceğiz.

Tarafınıza gelen ödeme emrinin üzerinde KAMBİYO EVRAKLARINA İLİŞKİN ÖDEME EMRİ yazıyorsa (5) BEŞ GÜNLÜK itiraz süreniz  olduğunu unutmayınız. Bunu bir örnekle açıklayalım. Diyelim bugün 01.02.2016 tarihinde elinize bir ödeme emri geldi ve bu ödeme emride kambiyo evrakı ile ilgili olsun. İtiraz süresi BEŞ GÜN olduğu için SON GÜN 06.02.2016 olacaktır. Hak kaybına uğramamanız için itirazlarınızı son güne bırakmamanızı ve bir avukat aracılığı ile bu işlemlerinizi yürütmenizi tavsiye ediyorum. Çünkü bu tür bir takibe itiraz mahkeme aracılığı ile yapılabilecektir. Tekrar söylüyorum itirazlarınızı icra müdürlüğüne değil İCRA HUKUK MAHKEMELERİNE yapabileceğinizi lütfen unutmayınız.

Kambiyo evraklarına ilişkin itirazınızda itiraz, bir dava dilekçesi ile yapılmalıdır. Dava dilekçenizde itirazlarınız açık ve net olmalıdır. Çünkü, İcra Hukuk Mahkemeleri basit yargılama usulü ile davanızı inceleyecek ve taleple bağlılık ilkesi gereği de sadece talebinizle ilgili değerlendirme yapacaktır. Bu nedenle itirazınızda BORCA, FAİZE yada İMZAYA neye itiraz ediyorsanız onu açık ve net bir dille belirtmeniz gerekecektir. Çek ya da senet altındaki imza tarafınıza ait değilse bunu İMZAYA İTİRAZ ile yapabilirsiniz. İmza,  size ait olmadığı için borca da itiraz etmeniz gerekecektir. Şayet  imza size aitse sadece borca ve faize itiraz etmeniz yeterli olacaktır. Yukarıda da söylediğim gibi itiraz (5) BEŞ GÜN içersinde yetkili ve görevli İCRA HUKUK MAHKEMESİNE yapılacaktır. İtirazınızı dava dilekçesi aracılığı ile yapacağınız içinbir dava harcı (Gider Avansı ile birlikte) yatırmanız gerekecek. Harcınızı da mahkeme veznesine ödedikten sonra davanızı açmış olacaksınız ve size yeniden mahkemeden bir tebligat gelmesini bekleyeceksiniz. Bu konuyu ilerde tek başına detaylı bir şekilde ele alacağız ama yeri gelmişken belirtmekte fayda var. Duruşmalarınızı davacı sıfatına sahip olduğunuz sürece takip etmek yani duruşmalara katılmak zorundasınız. Mazeretiniz varsa da bunu yazılı olarak duruşmadan  en az bir gün önce yazılı bildirmeniz gerekmektedir.

Bu haftaki konumuzu da yüzeysel olarak anlattık. Önümüzdeki hafta kira alacağına yönelik takiplerde itiraz süresi ve usulü hakkında bilgi vermeye çalışacağım.  Adaletin şaşmadığı bir dünyada sağlıkla kalmanız dileğiyle...