Dünyada birçok ülke en ufak bir fırsatı bile değerlendirerek ülkelerini ve ülkelerinin sembolleşmiş yerlerini, ürünlerini tanıtmanın yolunu buluyor.
Bütün bu değerlerinin dünyada beğenilmesini, kanıksanmasını devam ettiriyor.
Bunlardan bir tanesi de bütün dünyada Fransızların özellikle kahvenin yanında yenen özel lezzeti olarak dünyaya lanse edilen "Kruvasan" ve her 30 Ocak'ın dünyanın birçok ülkesinde "Dünya Kruvasan Günü", "Croissant Day" olarak kutlanması buna önemli bir örnek.
Fransız lezzeti olarak bilinen "Kruvasan" aslında Avusturya'nın başkenti Viyana'da doğan bir ürün.
İlk olarak Viyana'da yapılan ve şeklini Osmanlı sancağındaki hilalden alan Kruvasanın geçmişi Osmanlı Devletinin Viyana kuşatmasına kadar gidiyor.
Viyana kuşatması sırasında Osmanlı ordusu surları aşabilmek için gece yarısı tünel kazmaya başlıyor o sırada da halka ekmek yapmak için Viyanalı fırıncılar ayakta.
Gürültüleri duyan fırıncılar nöbetçileri uyarıyor ve bu sayede Viyana kurtuluyor.
Kuşatma bitince de bunu kutlamak isteyen fırıncılar Osmanlı sancağındaki hilalden esinlenerek şekil vererek Kruvasanı yapıyor.
1770'te Avusturya Düşesi Theresa'nın kızı Maria Antioinette Fransız veliahtı ile evlenince bu lezzet Fransa'ya taşınıyor.
Maria Antoinette kraliçe olunca bu lezzet Fransa saray mutfağından tüm Fransa'ya yayılıyor.
Sonraki yıllarda da İngiliz'lerin Fransa'yı işgali ve onlara karşı Fransızları korumak için Fransa'ya gelen Amerikalıların ve daha sonra Alman'ların Fransa işgalinden dolayı bu lezzet dünyaya yayılıyor.
Daha sonraki yıllarda da bu lezzet birçok ülkede 30 Ocak'ta kutlanarak Fransa'ya katkı yapıyor.
Ülkemizin de birçok lezzeti olmasına rağmen tam manasıyla tanıtılamıyor.
Ticaret, Dışişleri, Turizm bakanlıklarımız, valiliklerimiz, belediyelerimiz bize ait lezzetleri çok detaylı çalışarak tüm dünyaya tanıtarak lezzetlerimizin bazılarını Kruvasan gibi dünyada kutlanması sağlanabilir.
Dünyada ürününüz ne kadar güzel ve lezzetli olursa olsun mühim olan onu iyi tanıtabilmek ve PR'ını iyi yapabilmek.
Gönlünüz ve kalbiniz gerçek tatlılıklarla dolsun.