Baş tacımızı çöpe atmayalım
Reklam
Reklam
Umut Özen

Umut Özen

Baş tacımızı çöpe atmayalım

23 Ağustos 2019 - 00:01

En çok üretilen ve tükettiğimiz gıda ürünü olan ekmek, temel besin kaynaklarımızdan biridir. Doyurucu ve ekonomik olması nedeniyle vücudumuzun ihtiyaç duyduğu günlük besin değerlerinin birçoğunu ekmekten karşılarız. Toplumumuzun kutsal değerlerinden birisi, sofralarımızın baş tacı olan ve “nimet” olarak adlandırdığımız ekmek, aynı zamanda
alın terini, paylaşmayı ve bereketi ifade eder.
Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’ne göre ekmek; buğday ununa su, tuz, maya  gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten ve izin verilen katkı maddeleri ilave edilip bu karışımın tekniğine uygun olarak yoğrulması, şekillendirilmesi, fermentasyona bırakılması ve pişirilmesi ile yapılan ürün olarak tanımlanıyor.
Ekmeğin ülkemizde beslenme açısından önemli yer tutması beslenme alışkanlığı, kolay ulaşılabilir ve ucuz bir gıda olması, besin değeri yüksek olduğu için tok tutması, nötr bir tat ve aromaya sahip olduğu için birçok yiyecekle birlikte tüketilebilmesinden kaynaklanmaktadır.
Bir araştırmaya göre kişi başı ekmek israfı günlük 20 gram. Bu miktar az gibi gözükse de ülke nüfusu göz önünde bulundurulduğunda israfın yıllık ekonomik boyutu 1,5 milyar TL’dir.
Bu para ile neler yapılabilir 100 yataklı 80 hastane, yıllık 500 bin yolcu kapasiteli 18 havaalanı, 16 derslikli 500 okul, 300 öğrenci kapasiteli 250 yurt, 500 kilometrelik bölünmüş yol gibi hizmetlerden herhangi biri yapılabilmektedir.
Yapılan kampanyalara rağmen ekmek israfını önleyebildik mi; ‘Hayır’. Ticaret Bakanlığı yılın ilk ayında bir açıklama yaptı. Türkiye İsraf Araştırması’na göre, haftada ortalama 2 ekmek israf edilirken, vatandaşların cep telefonu değiştirme sıklığı ortalama 3,7 yıl, otomobil değiştirme sıklığı 8 yıl ve üzerini buluyor. Yapılan araştırma Türkiye genelinde 26 ilde 2 bin 209 tüketici ile yapılan anket verilerine dayanılarak hazırlanmış. Araştırmada en çok ekmek israf edilen il açıklanmamış. Her yıl yerli ve yabancı tatilcileri misafir eden turizm kenti Antalya’da ekmek israfı ne kadar olabilir. Bana göre İstanbul’un ardından Antalya 2’nci sırada olabilir. Tüketebileceğimiz kadar ekmek almalıyız. Kaldırımda, herhangi bir duvar üzerinde ya da çöpte ekmek gördüğümde çok üzülüyorum. Bayat olan ekmeğinizi değerlendirebilirsiniz. İnternet size bayat ekmek ile neler yapabileceğini gösterir. Baş tacımız nimetimizi çöpe atmayalım.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum