Geçtiğimiz Cumartesi günü Serik Gebiz tarafındaydım.. Antalya’nın EXPO 2016 hazırlıklarının bir kısmını yerinde görmek, ne tür çalışmalar yapıldığına şahitlik etmek..
En azından nasıl bir yol katedildiği konusunda merakımı gidermekti amacım..
Gebiz ana yolundan sola sapıp, Aşşağıoba köyü ve yeni mahalleden geçip, Aksu çayına ulaştığımızda, hummalı bir çalışma gözlere çarpıyordu.
Aksu Çayı enlemesine en az 80-90 metre genişletilmiş.
Antalya Botanik Expo’larda olması gereken Expo Gölü ile ilgili çalışmalar geçtiğimiz hafta içerisinde başlamış. EXPO 2016 Antalya içerisine yapılacak göl, 75 bin metrekare büyüklüğünde olacak. Derinliği 70 santimetre ile 5 metre arasında değişecek olan göl yatağının kazılması ile ilgili çalışmalar süratle devam etmekte.
Öğrendiğine göre, EXPO Gölü kazısının, hava koşullarına bağlı olmakla birlikte bu ay sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. EXPO Gölü’nün en önemli özelliği hareketli bir su olması. Göl, suyunu Aksu Çayı’ndan alacak, Tehnelli Çayına bırakacak. Göl suyunun hareketli olması ile, gölde oluşacak sinek ve diğer haşerelerin barınması ve kötü kokunun oluşmasının önüne geçilmiş olacak.
Aksu ve Tehnelli Çayları’nda yapılan ve yapılacak çalışmalar Devlet Su İşleri tarafından yürütülmekte. Aksu Çayı’nda yapılan ıslah çalışması da devam ediyor..
Ayrıca, yine DSİ tarafından Aksu Çayı üzerine Küçük Aksu Barajı yapılacak. Bu proje de hem taşkın önleme, hem de sulama amacı taşımakta. EXPO 2016 Antalya kapsamında yapılacak çalışmalar çerçevesinde, Aksu Çayı’ndan Expo Gölü’ne alınan su kaynağı üzerinde ve alan içerisinde küçük de olsa elektrik üretimi planlanmakta.
Geçmişe şöyle bir gidecek olursak daha dün gibi Aksu çayının taşması ve sel felaketinin baş göstermesiyle 4-5 vatandaşımız hayatını yitirmiş, onlarca hayvan telef olmuş, dekarlarca ekili alanı da sel alıp götürmüştü.
Yıllardır özellikle kış aylarında yaşanan taşkın felaketinden yeterince çeken Aksu ve Aksu Çayı’nın civar köylerinde yaşayanlar, EXPO 2016 hazırlıkları sayesinde derin bir nefes aldıkları gözleniyor.
Gebiz ve mahallelerinin yanı sıra, Alaylı köyü, Kındıra ve Perge. Kısacası Aksu’nun etrafını saran ve daha çok Çay üzerine konuşlanan köylerde yaşayanlar artık sel felaketi olayını akıllarının uçlarından bile geçirmiyorlar.
EXPO’nun Antalya’ya neler katabileceğini ciddi şekilde merak edenler, Perge’den Kundu’ya kadar olan bölümü görmek için fazla değil 3-4 saatlerini ayırmaları yeterli..
Düne kadar Aşşağıoba köyü, Yenimahalle’de oturanlar yaz mahsulünü ekip, meyvelerine aldıktan sonra inzivaya çekilip, bir sonraki baharın gelmesini beklerlermiş.
Kış aylarında gün geçmiyormuş ki, taşkın felaketi yaşanmasın..,
Ekili alanları sel alıp götürmesin…
Toprakları su altında kalmasın..
Belli ki özellikle Aksu’ya çok şey katacak EXPO 2016..
Daha hazırlık aşamasında olunmasına rağmen bir hayli de katmış..
Trend Haberler

Hisarçandır'da köylüler kazandı!

Antalya'da yarın hava nasıl olacak? 1 Ağustos Cuma

Yapımı devam eden kavşaklar için ilk müjde geldi: Kepezüstü kavşağı Perşembe açılıyor

Manavgat'ın lezzetleri tescilleniyor

Gökhan Böcek’ten tehdit mesajı iddiası: Hepinizi yakarım!

Cansel Çevikol istifa etti