Birkaç gündür gündemi takip edenler görüyordur. ABD ile AB arasında TTIP (Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı) isimli bir anlaşma için yoğun görüşmeler yapılıyor ve bir kısım siyasi kanat buna isyan ediyor.
Peki nedir TTIP, neler getirir neler götürür?
Öncelikle bu belgeler ülkeler tarafından sır gibi saklanıyordu ancak uzun süredir sol partiler, sendikalar ve küreselleşme karşıtı hareketler tarafından gelen baskılar sonucu Almanya Federal Ekonomi Bakanlığı bir oda ayırarak sadece milletvekillerinin bu belgeleri görmesine izin verdi***
***Almanya uzun süredir Transatlantik ve Avrasya paktı arasında kalmış durumda. Tahminimce Sn. Merkel’in sürekli Türkiye ziyaretleri mülteci krizinden çok birlikte hareket edip tarafı belirleme hususuyla alakalı.
Geçtiğimiz günlerde Greenpeace Berlin’de düzenlediği bir basın toplantısıyla belgelerin içeriği hususunda bilgi verirken Hollanda’da bu belgeleri internete koydu.
TTIP’de yer alan konuların içeriğinde; tarım ürünleri ve otomobillerde gümrük vergilerinin kaldırılması, bazı tarım ürünlerinin genleriyle oynanabilmesi (halihazırda zaten yapılıyor) ve özel mahkemelerin kurulması gibi hassas mevzular bulunuyor.
Peki bu durumu nasıl okumalıyız?
Bu durum yeni bir soğuk savaş döneminin temellerini oluşturuyor. Hatta buna ekonomik sıcak savaş bile diyebiliriz. Herkes tarafını seçecek…
Peki biz ülke olarak şu an ne yapıyoruz?
Rus uçağının düşürülmesiyle her ne kadar zoraki de olsa, tarafımız belli gibi görünse de birtakım temaslar devam ediyor. Özellikle Avrupa’nın iki büyük abisi (Fransa ve Almanya) noktayı koymakta kararsız. Ancak ülkemiz yetkili mercilerince yapılan basın açıklamalarında TTIP’ye taraf olmak için mücadele ettiğimiz belirtiliyor ki doğrudur.
Yani saflar sıklaşıyor, ya büyük bir ayrışma yaşanacak ya da bu durumda dünya üzerinde düşmekte olan genel tüketimin arttırılması için yapılan bir hamle. Bunu zaman gösterecek.