Yılın o zamanı yeniden geldi… Müzik platformlarının en çok beklenen geleneği Spotify Wrapped, 2025’te bir kez daha dünyayı kasıp kavurdu. 3 Aralık’ta yayınlanan Wrapped, ilk 24 saatte tam 200 milyon kullanıcıya ulaşarak yeni bir rekora imza attı. Üstelik sosyal medyada 500 milyon paylaşım yapılması, dünyanın müzikle kurduğu ilişkinin hâlâ ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor.

Bu yılın en dikkat çekici tarafı ise, dijital dünyanın her şeyi yapay zekânın ellerine bırakmaya hazırlandığı bir dönemde Spotify’ın rotayı tersine çevirip daha “insana özgü”, daha kişisel bir deneyim sunması oldu. “Listening Age”, “Wrapped Party” gibi özellikler, kullanıcıların kendilerini sadece bir algoritmanın parçası değil, gerçek bir hikâyenin kahramanı gibi hissetmesini sağladı.

Küresel müzik listelerine baktığımızda, karşımıza çok güçlü bir tablo çıkıyor. Lady Gaga ile Bruno Mars’ın ortak çalışması “Die With A Smile”, 1.7 milyardan fazla dinlenmeyle adeta dünyayı ele geçirmiş durumda. Şarkının nostaljik yapısı ve sinematik havası, sosyal medya rüzgârıyla birleşince bu başarı kaçınılmaz oldu.

Billie Eilish’in duygusal hit’i “Birds of a feather” genç dinleyicilerin gözdesi olmayı sürdürürken; Rosé & Bruno Mars’ın “APT” adlı şarkısı K-pop ve Batı popunun mükemmel birleşimini temsil ederek dünya listelerinde yerini aldı.

Türkiye’de rap ve duygu yüklü şarkılar sahneyi ele geçirdi.

Türkiye listelerinin 2025 fotoğrafı net: Rap yükselişte ve yeni nesil sesler artık sektörü şekillendiriyor. Blok3’ün “Sevmeyi Denemedin” adlı şarkısı bu yılın tartışmasız birincisi. Sözleri, ritmi ve sosyal medya desteğiyle gençler arasında fenomen hâline geldi.

Semicenk’in “Sen Kaldın” şarkısı bu yıl da hüzünlü kalplerin ilacı olurken, Blok3 ile Ati242’nin ortak çalışması “Keşke” rap müziğin Türkiye’de artık pop kültürün merkezine oturduğunu gösteren en güçlü örneklerden biri.

Dünyanın en çok dinlediği isimler

Küresel sanatçılar listesinde manzara değişmiyor:

• Bad Bunny, 19.8 milyar dinlenmeyle bir kez daha zirvede.

• Taylor Swift, özellikle Amerika’da rekor kırmaya devam ediyor.

• The Weeknd ise pop ve R&B’yi bir araya getiren etkileyici evreniyle ilk 3’ten inmiyor.

Türkiye’de ise tablo daha renkli: Blok3 ve Semicenk’in yükselişi, Sezen Aksu’nun ise yıllar geçmesine rağmen hâlâ kadın sanatçı kategorisinde zirvede bulunması, dinleyicinin hem yenilik hem de klasikle güçlü bağ kurduğunu kanıtlıyor.