Sektörün önde gelen oyun motorlarından biri olan Unity, çeşitli platformlarda oldukça popüler ve görsel açıdan çarpıcı oyunların bazılarının temelini oluşturmakta. Peki bir oyun motoru ne işe yarar ve Unity neden öne çıkmakta? Oyun motorları, geliştiriciler tarafından video oyunları tasarlamak ve oluşturmak için kullanılan, karmaşık grafiklerden temel fizik ve mekaniklere kadar her şeyi oluşturmak için gerekli araçları sunan yazılım paketleri olarak tanımlanabilirler. Unity, hem sektöre ilk adımlarını atan acemilere hem de deneyimli profesyonellere hitap eden çok yönlü ve erişilebilir bir platform sağlaması sebebiyle öne çıkıyor. Mobil cihazlardan konsollara ve sanal gerçeklik sistemlerine kadar çok çeşitli platformları destekleyerek geliştiricilerin vizyonlarını çeşitli ve ilgi çekici yollarla hayata geçirmelerine olanak tanımakta. Bu vizyon ister küçük bağımsız bir oyun olsun ister büyük ölçekli bir yapım olsun.
Component
Unity’de component(Bileşen, parça), GameObject’e belirli bir davranış veya özellik kazandırmak için eklenebilen modüler bir işlevsellik parçasıdır. GameObject’in bir sahne içinde nasıl davranacağını tanımlayan yapı taşlarıdır. Component örnekleri olarak renderer (Grafik görüntüleyici), collider (Fiziksel etkileşimleri algılayıcı) vescript (Davranışı kontrol eden komut dosyaları) verilebilir. Geliştiriciler, birden fazla component’ı birleştirerek karmaşık ve dinamik GameObject’ler oluşturabilir.
Hierarchy
Unity’de hierarchyya da dilimizdeki karşılığı ile hiyerarşi, geçerli sahnedeki tüm GameObject’leri düzenlenmiş olarak görüntüleyen bir penceredir. Bu pencere sayesinde geliştiriciler farklı nesneler arasındaki ilişkileri görebilir ve sahne içindeki nesneleri kolayca seçip değiştirebilir. Hiyerarşi, bir sahnenin yapısını yönetmek, geliştiricilerin nesneleri mantıksal olarak organize etmelerini ve sahne içeriğine ilişkin net bir genel bakış sağlamalarını sağlamak için gereklidir.