26) Bordroda yer alan normal çalışma, genel tatil, hafta tatili, satış primi, ek ödemeler toplamı konularını açıklar mısınız?
*Normal Çalışma: İş Kanunu'na göre günde 7.5 saat, haftada 45 saat, ayda 225 saattir.
Genel Tatil: Resmi, dini bayramlar ve yılbaşı tatilidir.
Hafta Tatili: 6 gün çalışmadan sonra hak edilen 1 günlük tatildir.
Satış Primi: Satış ağırlıklı işyerlerinde, çalışanlar, sattıkları mal ya da hizmet üzerinden belli yüzdelerle çeşitli kazanç sağlamaktadır. Bu rakamlar çalışanın ücretine yansıtılmaktadır.
Ek Ödemeler Toplamı: Normal ücret dışında, bordroya dahil olan ücret sayılan gelirlerdir (prim, fazla mesai, yakacak yardımı, yemek, yol).
27) Aynı anda birden fazla işyerinde çalışan bir işçinin SGK bildirimi hangi esaslar çerçevesinde yapılacaktır?
*Herhangi bir işçinin birden fazla işyerinde çalışması durumunda farklı işyerlerindeki çalışma süreleri ayrı bildirgelerle SGK’ya bildirilecektir.
28) SGK`lı olarak çalışan ve doğum yapmış bir kadın, doğum iznindeyken şirketinden maaş almış ise SGK’dan Analık Sigortası adı altında para alabilir mi?
*Doğum yapmış bir kadın, eğer çalıştığı şirketten maaşını tam olarak alıyorsa, doğum parasını işveren alır. Eğer işveren almaz ise çalışan alabilir.
29) Emekli olduktan sonra aynı yerde çalışan bir kişi için yıllık izin süresi ne olmalıdır ?
*Bu durumda yıllık izin süresi, yeni işe girişte olduğu gibi hesaplanır. Ancak; İş Kanunu’nun ilgili maddesi gereği “50 yaşından yukarı olan işçiler için verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz.”
30) Maaş+Prim usulüyle çalışan bir kişinin işten çıkarılması durumunda kıdem tazminatı hesabı yalnızca brüt maaşı üzerinden mi yapılır, yoksa bu hesaba primler de dahil edilir mi ?
*Bu konuda farklı görüşler mevcut. Primler, ikramiye gibi düzenli bir ödeme şeklinde yapılıyorsa ve 12 ay boyunca ödenmiş ise kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gerekir. 11 ay ödenip bir ay ödenmemiş bile olsa, kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmaması gerekir.
Yargıtay’ da bu konuda “Teşvik primi, daimilik arz eden ödemelerden olmayıp, arızi ve değişken bir özellik gösterdiği için kıdem tazminatı hesaplamada dikkate alınmaz. “ demektedir.
31) Şu anda görev yaptığı firmada daha önce çalışmış, bir süre ara vermiş ve sonra tekrar burada çalışmaya başlamış, halen de devam eden bir kişinin emekliliğe hak kazandığını düşünelim. İlk işten ayrılışı sırasında tazminat almamış ve herhangi bir evrak da imzalamamışsa kıdem tazminatının hesabında daha önce çalıştığı yıllar dikkate alınır mı?
* İş Kanunun kıdem tazminatı ile ilgili hükmü gereği “İşçilerin kıdemleri, hizmet akdinin devam etmiş veya fasılalarla yeniden akdedilmiş olmasına bakılmaksızın, aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştıkları süreler göz önüne alınarak hesaplanır”demektedir.
Buna göre; geçmişte çalışılan sürelerle ilgili kıdem tazminatı alınmamış ise, çalışılan süreler birleştirilir ve kıdem tazminatının hesaplamasında esas alınır.
32) Fazla mesai ücretleri kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır mı?
*Kıdem tazminatı hesabında, işçiye her ay düzenli olarak ödenen para ve parayla ölçülebilir kıymetler dikkate alınmaktadır. Buna göre; fazla mesai ücreti düzenli bir ödeme olmadığından kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmaz.
ADALETİN ŞAŞMADIĞI BİR DÜNYADA SAĞLIKLA KALMANIZ DİLEĞİYLE...