Bugün Batı Akdeniz ve Ege’ye doğru şöyle bir turlama yapalım mı?
Hoş, aile bireylerimden bir çoğu Fethiye, Ortaca ve Muğla taraflarında olduğu için o turlamalar şahsıma pek yabancı gelmiyor da.,
Her gidişimde özellikle Göcek tünelini kullanırken epeyce günaha giriyorum.
Neden mi?
Fethiye’den, Dalaman-Ortaca güzergahına gidiyorsun. Göcek tünelini kullandın mı çıkışta 4.5 TL’yi hazırlayacaksın.
Dalaman’daki işini 10 dakikada bitirdin, geri mi döneceksin. Bu kez tünel girişinde 4.5 TL’yi gişe elemanına verdikten sonra geçebilme şansına sahipsin.
E ne var bunda mı?
Uzunluğu 960 metrelik Göcek tünelini geliş-geçiş olarak kullananlar 9 TL verirken, Aydın-İzmir arasındaki 110 kilometrelik oto yolu kullanmanın bedeli 2.5 TL.
Efendim.,
Göcek tüneli tam 13 hükümet görmüş. 25 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle yapılmış, 10 yılı gitmiş, daha geriye 15 yıllık paralı geçiş halinde işletilmesine devam edilecek.
Yanına aynı ölçümlere sahip ve Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ikizi yapılan ancak henüz trafik akışına dahil edilmeyen tünelin hali ne olacak belli değil.
Zira, dedik ya Karayolları tarafından yapıldı diye.
Antalya-Kemer arasındaki 332 metrelik Adnan Sezgin, 970 metre uzunluğundaki Altan Ayağ ve bin 100 metrelik M. Orhan Büyükalp tünellerinin tamamı ücretsiz.
Bir de ücretli olduğunu, sadece sembolik bir rakam ile o ücretlendirmenin yapılmış olması halinde dahi, hatırı sayılır rakamlara ulaşılır mı ulaşılmaz mı?
Ama ücretsiz..
Çünkü yapımları Karayolları tarafından gerçekleştirildi.
Biraz daha yukarıya mı çıkalım?
Ordu-Karadeniz otoyolu üzerindeki Akçelik tüneli 3825 metre.
İstanbul-Ankara arasındaki Bolu tüneli 3125 metre.
75. Yıl Selatin Tüneli İzmir-Aydın Otoyolu üzerinde Belevi mevkisinde bulunan, 3'er şeritli 3,043 ve 3,048 metrelik iki tüpten oluşan bir tüneldir.
Antalya-İstanbul duble yol üzerindeki Bilecik tüneli: 2465 metre
Tirebolu tüneli: 2175 metre (Karadeniz otoyolu.)
Bunlar Türkiye’nin şehirlerarası ulaşımda kullanılan tünellerden bazıları ve hiç birisi ücretli değil.
Ama 960 metrelik Göcek tüneli geliş-gidiş ücreti 9 TL.
Bir de madalyonun diğer yüzüne bakalım mı?
İstanbul Kağıthane’de bir tüp geçişli şehir içi tüneli var. Şöyle bir araştırma yaptım, bu tünelin uzunluğu 1625 metre ve günlük 53 bin araç geçişi oluyormuş.
Yine İstanbul Bomonti-Dolmabahçe Tünelinin uzunluğu 2390 metre ve parası olmayanın kesinlikle yaşama şansının bulunmadığı İstanbul gibi bir şehirde tünellerden geçişler belli bir rakam karşılığında asla değil.
Ama 960 metrelik Göcek tüneli 9 TL.
İşine geliyorsa arkadaş.
Gelmiyor ise gir eski yola, çık rampaları git gideceğin yere..