Mükelleflerden bazıları 6736 sayılı yasaya göre bazıları ise hem 6736 sayılı hem de 7020 sayılı yasaya göre ‘vergi borçlarını’ yapılandırdı. 30 Kasım 2017 tarihinde 6736 sayılı yasaya göre yapılandırma yapanların 5,7020 sayılı yasaya göre yapılandırma yapanların 3. taksit ödemeleri son bulacak.
YAPILANDIRMA HANGİ HALLERDE BOZULUYOR
1- Kanun kapsamında ödenmesi gereken taksitlerden, İlk ikisinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi,
2- Bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi,
3- Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin geç ödeme zammıyla birlikte son taksiti izleyen ayın sonuna kadar da ödenmemesi hâlinde Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybediliyor.
YAPILANDIRMA SONRASI ÇIKACAK VERGİLER ÖDENMELİ
Yıllık gelir veya kurumlar vergileri, gelir (stopaj) vergisi, kurumlar (stopaj) vergisi, katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi için bu Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunan mükellefler, taksit ödeme süresince bu vergi türleri ile ilgili verilen beyannameler üzerine tahakkuk eden bu vergileri, çok zor durum olmaksızın her bir vergi türü itibarıyla bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri hâlinde yapılandırma hakları sona eriyor. Kanunda öngörülen diğer şartların yanı sıra; belirtilen vergi türlerinden, taksit ödeme süresince beyan üzerine ilk taksit ödeme süresinin başlangıç tarihinden mükellef tarafından seçilen son taksit ödeme süresinin sonuna kadar, erken ödeme hâlinde borcun tamamen ödendiği tarihe kadar, tahakkuk edenleri vadesinde ödemeleri şarttır.
Örnek: Gelir vergisi mükellefi olan Osman bey, 12 eşit taksitte ödeme seçeneği ile yararlanması durumunda, ilk taksit ödeme süresinin başladığı tarihinden, 12 eşit taksitin sona erdiği tarihe kadar beyanı üzerine oluşan, gelir vergisini, katma değer vergisini, gelir (stopaj) vergisini ve mükellefiyeti bulunması hâlinde özel tüketim vergisini ödemesi gerekmektedir. Osman beyin şirketi olsaydı ödeyeceği vergi türlerinden değişen; gelir vergisi yerine kurumlar vergisi olacaktı. Diğer vergi türleri aynı kalacaktı.
BİR YILDA 2 DEFA İHLAL HAKKI VAR
Taksit ödeme süresince beyan üzerine tahakkuk eden vergilerin vadesinde ödenmesi şartı, bir takvim yılında her bir vergi türü için en fazla iki defa ihlal edilebilecektir. Böyle bir durumda borçlular Kanun hükümlerinden yararlanma haklarını kaybetmeyecektir. İhlal edilen vergiler en son taksit ödeme vadesine kadar yasal faizi ile ödenebilecek.
ÇOK ZOR DURUM HALİ VAR
Kanuna mükelleflerin çok zor durumda bulunmaları nedeniyle borçlarını vadesinde ödeyememeleri hali Kanunun ihlal nedeni sayılmamıştır. Çok zor durum hali, 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde geçen “çok zor durum” halini ifade etmektedir. Buna göre, 6183 sayılı Kanuna göre vadesinde ya da vadesinden önce yapı- lan müracaatlara istinaden borçları tecil edilen mükelleflerin çok zor durumda bulundukları kabul edilecektir. Diğer bir anlatımla mükellef bir yılda iki ihlal hakkını kullandı. Üçüncü ihlal hakkı yok. Üçüncü ihlal olmadan zor durum hali üzerine bağlı bulunduğu vergi dairesine baş- vuru yapar, tecil şartlarının uygun olması halinde borçlarını tecil (taksitlendirir) ettirir ise yapılandırması bozulmaz.
BAŞVURANLARIN HEPSİ FAYDALANABİLECEK Mİ?
Tabi ki bütün başvuru yapanlar faydalanamayabilir. Şartları var. Ayrıca; “çok zor durum” hali borçlu şirketin ya da şahısların bilançolarına, mali verilerine göre belirlenmektedir.
BAŞVURU NEREYE VE NASIL YAPILACAK?
Çok zor durum hali olan vergi mükellefleri durumu
TECİL ve TAKSİTLENDİRME
formu ile birlikte bağlı bulundukları Vergi Dairesi’ne yapabiliyorlar.
6736 SAYILI YASANIN 5.TAKSİT ÖDEMESİ ÖNEMLİ
Yapılandırmanın devam edebilmesi için ilk 2 taksit ödenmesi ve bir yılda 2 defa ihlal hakkı var. 2017 yılı içinde 2 ihlali yapanlar en geç 30 Kasım 2017 tarihinde 5.taksiti ödemeliler. Sonuç olarak; gerek 6736 gerekse 7020 sayılı yasaya göre yapılandırılan vergi borç taksitlerinin ödenmesi yeterli olmayıp, daha sonra doğacak vergilerinde ödenmesi gerekiyor. Zor durumda olan mükelleflerin bağlı bulundukları vergi dairelerine başvurmaları halinde (taksitlendirme sonrası oluşan vergi borçları için) borçlarını 6183 sayılı yasaya göre taksitlendirip ödeme ve yapılandırmalarını devam ettirme fırsatları bulunmakta.