31 Mart’ta Türkiye, yerel seçimler için sandığa gidecek.
Partiler adaylarını belirledi, adaylar ise sahaya indi, projelerini anlatmaya başladı.
Cumhur İttifakı adayları, ‘Belediyecilik bizim işimiz’ havasında. Muhalefet ise ekonomik krizi öne çıkararak seçmenden oy istiyor. Meydanlarda en çok emekli maaşları konu ediliyor, Cumhur İttifakı adayları yıpratılıyor. Kabul edelim emekliler ile ilgili eleştiriler de karşılık buluyor.
Kim ne derse desin seçimlerde emekliler birçok kentte, ilçede belirleyici olacak. 16 milyona yakın emeklinin büyük bir bölümü 10 bin TL maaş alıyor. Bu ağır ekonomik koşullarda 10 bin TL maalesef kiraya yetmiyor. Hal böyle olunca doğal olarak emeklinin vereceği tepki merak ediliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da emeklinin yaşadığı sıkıntının farkında. Seyyanen artışların emekli maaşları arasında yol açtığı adaletsizliğin farkında olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Devlet ve millet olarak daha fazla çalışacak, daha çok gelir elde edecek, ortaya çıkan kazançtan da emeklilerimize hak ettikleri parayı vereceğiz” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşları hakkında, “Birileri çıkıyor emekli maaşlarına 7 bin lira 10 bin lira ekleyelim diyerek emeklileri tahrik ediyor. 16 milyon emeklimiz var. 7 bin lira eklemek demek bütçeden 1,4 trilyon lira eklemek demek” diyerek de oluşturabileceği sıkıntıya dikkat çekiyor.
Kim ne derse desin 30 yıl çalışan ve primini peşin ödeyen emeklinin aldığı ücret adaletli değil. 2001 yılında asgari ücret 105 TL iken, en düşük emekli aylığı 159 TL idi. Bugün ise asgari ücret 17 bin TL, en düşük emekli aylığı 10 bin TL. Arada ciddi bir fark var. Dolayısıyla ‘Nereden nereye’ diyesi geliyor insanın.
AK Parti ve MHP bu seçimlerde başarılı olmak istiyorsa kesinlikle emeklinin sesine kulak vermeli, maaşlarda bir düzenleme yapmalı. Aksi halde ibre emekli aylıklarını diline pelesenk eden muhalif partilere döner.