Kullanılmış PET su şişelerine veya içecek şişelere ne olduğunu hiç merak ettiniz mi? Bazıları geri dönüştürülerek polar kumaşa dönüştürülür! Kimin aklına gelirdi? PET (polietilen tereftalat) geri dönüşümünde öncü bir hammaddedir.

Geri dönüştürülmüş polyester yapmak için PET şişeleri kullanmanın çeşitli çevresel faydaları vardır. Geleneksel polyester petrolden yapıldığından, geri dönüştürülmüş liflerin kullanılması, polyester üretmek için gereken fosil yakıt bazlı girdileri büyük ölçüde azaltır. Yeni süreç ile aynı zamanda imalatta çok daha az enerji kullanılmakta ve böylece karbondioksit gibi ilgili sera gazlarının üretimi azalmaktadır.

Sentetik yünlü giysiler, 1990'lardan bu yana, özellikle açık havada bulunan ve seyahat eden kişiler için giderek daha popüler hale gelmiştir. Çünkü paketlenmesi hafif ve inanılmaz derecede sıcak tutan bir üründür. Şu anda piyasada bulunan çoğu polyester kumaş aynı firma tarafından üretilmekte ve PET (polietilen tereftalat) şişelerden geri dönüştürülmektedir.

Dünyadaki PET üretiminin çoğunluğu (%60'ın üzerinde) sentetik elyaf içindir ve küresel talebin yaklaşık %30'unu şişe üretimi oluşturmaktadır. Tekstil uygulamalarını tartışırken, PET genellikle basitçe "polyester" olarak anılırken, "PET" genellikle paketleme uygulamalarına atıfta bulunmak için kullanılır. Polyester endüstrisi, dünya polimer üretiminin yaklaşık %18'ini oluşturur ve polietilen (PE) ve polipropilenden (PP) sonra üçüncü sıradadır.

Kalite açısından, geri dönüştürülmüş PET’den elde edilen polyester ile geleneksel polyester arasında hiçbir fark yoktur. Mevcut geri dönüştürülmüş PET süreci, işlenmemiş polyesterin özelliklerini bozulmadan koruyan yeni bir malzemenin üretilmesine izin verir, çünkü işlem sırasında lifler moleküler düzeyde yeniden oluşturulur.

Her iki malzeme de çok yüksek dayanıklılığa sahiptir. Her ikisi de esnek olmaları, ısıya ve yırtılmaya karşı yüksek toleransa sahip olmaları nedeniyle muazzam bir işlevsellik ile çok yönlülüğe izin verir.

Geri dönüştürülmüş PET şişe sürecindeki ilk adım, tüketici sonrası PET şişeleri seçip tasnif etmek ve ardından şişelerin pul büyüklüğünde parçalara ayrılmasıdır. Bundan sonra pul büyüklüğündeki pet parçaları, başka atıkları ile karışmadığından emin olmak için iyice kontrol edilecektir. Bir sonraki adımda, bir depolimerizasyon ve yeniden polimerizasyon sürecinden geçerler. Daha sonra, PET polimerleri eritilip soğutularak lif haline getirilir ve iplik yapmak için makaralara sarılır. Son olarak, üretilen iplik kumaş olarak tekrar dokunabilir veya örülebilir. Geleneksel polyester iplikle aynı estetik ve işlevsel performansa sahiptir.

Haftaya görüşmek üzere…