Kar bu yıl geç geldi fakat yine de birçok bölgede yollar kardan etkilendi ve onunla birlikte kar/buzlu yol bakımı yapıldı. Yollarda tuzlama, insanları işe giderken veya çocuklarını okula götürürken kar veya soğuk havalarda güvende tutmak için bir gerekliliktir. Yıl boyunca mal ve hizmet taşımacılığı ile birlikte yollarda ve otoyollarda buz çözme için kullanılan tuz miktarı yıllar içinde artmıştır. Bununla birlikte, yol tuzlamanın sağladığı birçok fayda vardır. Fakat yollarda kullanılan tuz, içme suyunu kirletebilir, vahşi yaşamı öldürebilir veya tehlikeye atabilir, toprak erozyonunu artırabilir ve özel ve kamu malına zarar verebilir. Bu olumsuzlukları azaltmak için alternatif yöntemlere ihtiyaç vardır.

 

Yolların ve otoyolların buzunu çözmek için kullanılan en yaygın madde Sodyum Klorür (NaCl) yani kaya tuzudur. Dünyada yolların tuzlanması için milyonlarca ton tuz kullanılmaktadır. Kaya tuzu kar ve buzu eritmede çok etkilidir ve oldukça ucuz olduğu kabul edilir. Ancak kaya tuzunun düşük maliyeti mülke, altyapıya veya çevreye olası zararı içermez. Bize zararsız gibi görünse de, kaya tuzu büyük miktarlarda arabaları, kamyonları, köprüleri ve yolları etkileyen aşındırıcı etkilere sahiptir ve bu da yalnızca tüm dünyada yıllık yaklaşık 100 milyar doların üzerinde onarım maliyetine yol açtığı tahmin edilmektedir. Ayrıca, yol tuzu yakındaki yüzey ve yer altı sularına da sızabilir ve içme suyu rezervuarlarını ve kuyuları kirletebilir. İçme suyundaki yüksek sodyum seviyeleri, yüksek tansiyonu olan insanları etkiler ve yüzey sularındaki yüksek klorür seviyeleri, bazı balıklar, böcekler ve amfibiler için toksiktir. Ayrıca, yol kenarındaki alanlarda aşırı yol tuzu birikir ve yol kenarındaki bitkileri öldürür ve tuz kristallerini yiyen hayvanlara zarar verir. Tuzlu yollar ayrıca (tuzu yalamayı seven) geyik ve keçi gibi hayvanları çekerek kaza ve yolda ölüm olasılığını artırır.

 

Kaya tuzunun çevresel zararı ve uzun vadeli maliyetleri, bazı ülkeleri alternatif yönetim uygulamaları aramaya teşvik etti. Magnezyum klorür (MgCl 2 ), NaCl'den daha güvenli olarak kabul edilir, ancak aynı alanı kaplamak için iki kat daha fazla gerektirir, bu da onu daha pahalı hale getirir. Kalsiyum klorür (CaCl 2 ) çevre için daha güvenlidir ancak NaCL'den üç kat daha pahalıdır ve bu nedenle genellikle hassas alanlarda kullanılmaktadır. İhtiyaç duyulan kaya tuzu miktarını sınırlayan yenilikçi çözümler de araştırılmaktadır.

 

Gözenekli veya geçirgen yollar, durgun suyun sızmasına izin vererek, normalde donma-çözülme dönemlerinden geçecek olan yollardan suyu uzaklaştırır ve böylece yollarda buz oluşumunu önler. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, gözenekli kaplama üzerinde oluşan kar/buz örtüsünün normal asfalta göre üç kat daha düşük olduğunu ve gözenekli kaplama üzerinde biriken düşük miktarda buz/karın bakım için kullanılan yıllık tuzda %77'lik bir azalmaya yol açtığını göstermiştir.

 

Tahmini bir kar olayı öncesinde yollara tuzlu su solüsyonu (%23,3 tuzlu su solüsyonu) uygulamak da farklı ve verimli bir yöntemdir. Anti-icing olarak bilinen bu uygulama, yollarda don oluşumunu engeller ve bir çok ülkede uygulanması giderek artmaktadır.

 

Diğer bir alternatif ise 50/50 oranında tuz ve kum karışımı kullanmaktır. Kum, karı veya buzu eritmeye yardımcı olmaz, ancak çekişi artırarak gereken tuz miktarını azaltır. Ancak kar veya buz eridikten sonra, kalan kum karışımı yıkanıp gider, toplama havzalarını veya bitişik su kütlelerini tortu ile doldurur ve bu da havzaların bakımını yapmak ve temiz tutmak için ek çalışma saatleri ve para gerektirir. Geriye kalan kum, bitişik su kütlelerine sürüklenir, suyu bulanıklaştırır ve su bitkilerinin fotosentez yapmasını zorlaştırır.

 

Sonuç olarak, günlük hayatımızda normal olarak gördüğümüz bir çok konunun çevremize olumsuz etkileri olabilir. Bizlere yararlı olduğunu düşündüğümüz herhangi birşey yapmadan önce çevreye olan etkilerini de düşünmemiz gerekmektedir. Tüm yazılarıma gazetemizin internet sitesinden ve https://emrahunal.com.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz. Haftaya görüşmek üzere...