Artan su maliyetleri, yeraltı sularını etkileyen kirlilik ve iklim değişikliği ile ilgili artan endişelerle, birçok insan son yıllarda yağmur suyunu toplamaya yönelmektedir. Yağmur suyunun toplanması ve saklanması yeni bir kavram değil; ancak, çevresel faydaları ve uzun vadede enerji faturanızdan tasarruf etmenizi sağlama potansiyeli nedeniyle popülaritesi artmakta. Yağmur suyu toplamanın pek çok faydası olsa da, bu uygulamanın asıl cazibesi, herkesin uygulayabileceği sürdürülebilir bir su yönetimi uygulaması olmasıdır. Bir yağmur suyu toplamaya başlatmakla ilgileniyorsanız, zamanınızı ve paranızı boşa harcayabilecek hatalardan kaçınmanıza yardımcı olacak bazı ipuçlarını sizlerle paylaşacağız.

Yağmur Hasadı Temelleri:

Çoğu yağmur suyu toplama sistemi aynı temel parçaları kullanır: Bir toplama yüzeyi, yağmur suyu depolama tankı, filtre ve pompa.

Toplama yüzeyi:

Yağış için ilk temas noktasıdır. Birçok kişi için, geniş olması nedeniyle bu alan çatı olacaktır. Yağmur suyunu, yağmur giderinde kolayca toplamak için çatılarda oluklar bulunmalıdır.

Yağmur suyu depolama tankı:

İster halihazırda bir çeşit su saklama tankınız olsun, ister bir su deposu satın almanız gerekiyor olsun, taşmayı önlemek için tankınızın yeterince büyük olduğundan emin olmalısınız. Metal tanklar, polietilen tanklar ve fiber tanklar dahil olmak üzere çok çeşitli depolama seçenekleri vardır. Ancak, suyun güvenli bir şekilde korunması için gıdaya uyumlu polietilen bir su deposu kullanmanızı öneririz.

Filtre:

Yağmur suyunu toplamaya başladığınızda filtrelemeyi de sisteminize dahil etmelisiniz. Filtreler, suyu kirletebilecek böceklere, yapraklara ve diğer kalıntılara karşı koruma sağlayacaktır.

Pompa:

Bir pompa, suyunuzu ihtiyacınız olan yerlere, dağıtmaya yardımcı olur ve size ekstra debiile basınç sağlar.

Bilmeniz Gereken Diğer Yağmur Suyu Toplama İpuçları:

Alglerin önlenmesi:

Alglerin büyümesi için güneş ışığına ihtiyacı vardır, bu nedenle alglerin büyümesini önlemek için güneş ışığının tankınıza girmesini önlemeniz gerekir. Bunu birkaç farklı şekilde yapabilirsiniz. Deponuzu siyaha boyamak en basit çözümdür.

Taşma vanası:

Deponuza çok fazla yağmur suyu gelme ihtimali varsa, bir taşma vanası fazla suyu tahliye etmenize yardımcı olacaktır.

İster çevresel, ister ekonomik faydalar için yağmur suyu topluyor olun; umarım bu yazımız, su tasarrufu yolculuğunuzda size yardımcı olmuştur. Yağmur suyu hasadı, son yılların en kritik su koruma yöntemlerinden biridir; projenize başlamadan önce her zaman doğru ekipmanlara sahip olduğunuzdan emin olun…

Tüm yazılarıma gazetemizin internet sitesinden ve https://emrahunal.com.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz. Haftaya görüşmek üzere...