Öncelikle, yaşanan deprem felaketi nedeniyle yakınlarını kaybedenlere baş sağlığı dileklerimi sunarım. Tekrar yaşanmamak ve yaşananlardan ders çıkarmak üzere, hepimize geçmiş olsun… Bu hafta deprem felaketi sonrası maalesef meydana gelen yıkım ve inşaat atıklarından bahsedeceğiz.

İnsanoğlunun etrafındaki her şeyi kapsayan yaşamının devamı için gerekli koşullardan biri olan çevre ile ilgili sorunlar, her geçen gün artarak hem doğayı hem de insanlığı tehdit etmektedir. Dünya nüfusunun artması ve tüketim alışkanlıkları nedeniyle doğal kaynaklar her geçen gün azalmaktadır. Son yıllarda doğal kaynakların hızla azalmasıyla birlikte küresel iklim değişikliklerinden dolayı çevre sorunları yaşanmaktadır. Bu nedenle malzeme tüketiminin azaltılması ve nitelikli atıkların geri dönüştürülerek doğal kaynakların verimli kullanılması zorunludur. Bu nedenle geri dönüşüm, doğal kaynakların korunması ve verimli kullanılması açısından oldukça önemlidir.

İnşaat sektörü, hammaddenin en çok tüketildiği sektörlerin başında gelmektedir. İnşaat sektörü, üretim süreçlerinde girdileri en aza indirmeye, hammadde kullanımını ve enerji tüketimini mümkün olduğunca azaltmaya çalışmaktadır. Bu nedenle, atık sorununu etkin ve verimli bir şekilde azaltmak için inşaat ve yıkım faaliyetlerinden kaynaklanan atıkların azaltılması gerekmektedir.

 

Atık Azaltma Teknikleri

İnşaat faaliyetleri ciddi kirlilik yaratırken, her şantiyede kapsamlı bir inşaat atığı yönetimine ihtiyaç duyulmaktadır. Her türlü atık sorununa en uygun çözüm olarak görülen, atık oluşumunu en aza indirecek yolların yapılandırılması büyük önem taşımaktadır. Her inşaat şirketinin kendi iş tarzına göre hazırlanmış inşaat atığı yönetim planını yürürlüğe koyması zorunlu hale getirilmelidir. Böylece yönetimden işletme seviyesine kadar her personel aynı inşaat atığı yönetimi hedefine yönelebilir.

Atık minimizasyonundan elde edilecek ekonomik ve çevresel faydalar, hem çevreye hem de maliyetlerin düşürülmesine fayda sağlayacağı için önemlidir. Atık minimizasyonunun ekonomik faydaları, belirli atık malzemeleri satma ve diğer atıkların hiçbir ücret ödemeden veya azaltılmış maliyetle sahalardan uzaklaştırılması ve daha sonra düzenli depolama alanına giden malzemelerin azaltılması olanaklarını içerir.

 

İnşaat ve yenileme alanlarında büyük miktarda inşaat ve yıkım malzemesi atılmaktadır. Faydalı bir şekilde yeni ürünlere geri dönüştürülebilen malzemeler şunlardır:

1. Yıkım Atıkları: Asfalt kaplama, beton, çelik, ahşap, çatı kaplama malzemeleri, pencereler, borular, elektrik malzemeleri.

2. İnşaat Atıkları: Kereste ve kaplama malzemeleri dahil tüm ahşaplar, metaller, çatı kaplama malzemeleri, boya borular, elektrik malzemeleri.

 

İnşaat ve yıkım atıklarının sadece insanlarımıza hizmet etmek amacıyla çıkması dileğiyle. Tüm yazılarıma gazetemizin internet sitesinden ve https://emrahunal.com.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz. Haftaya görüşmek üzere...