Ülkemizde 2007-2017 yılları arasında, 9 milyon 807 bin 18 trafik kazası meydana gelmiş. Yaşanan kazalarda 50 bin 766 kişi yaşamını kaybederken, 2 milyon 762 bin 338 kişi de yaralanmış…

Korkunç bir istatistik, korkunç bir tablo…

Bu kadar kayıp savaşlarda olmuyor arkadaş.

Tüm uyarılara rağmen kırmızı ışıkta geçen, kalabalık trafikte spin ve drift atanlar, seyir halindeyken cep telefonuyla konuşanlar, alkollü araç kullananlar…

Hemen her gün karşılaşıyoruz. Yaşanan onca ölüme, yaralanmalara, milyarlarca liralık hasarlara rağmen trafik canavarlarını uslandıramadık…

İşte bu ürkütücü tabloyu ortadan kaldırabilmek adına yeni bir önlemler paketi devreye sokuldu. Trafik cezalarını artıran, uyuşturucuyla mücadeleye yönelik yeni önlemleri içeren, yabancıların Türkiye'de iş ve işlemlerini kolaylaştıran düzenlemelerin de yer aldığı Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle hız sınırını yüzde 50 aşanlara bin 2 lira, spin ve drift atanlara 5 bin 10 lira, araç kullanırken cep telefonu kullananlara da 235 lira ceza uygulanacak. Hız sınırını 1 yıl içinde 5 kez ihlal edenlerin sürücü belgesine 1 yıl süreyle el konulacak, 5 yıl içinde sürücü belgesi ikinci kez geri alınanların ehliyetleri iptal edilecek.

Söz konusu düzenlemeyle, hız sınırını yüzde 10 ila 30 aşan sürücülere 235 lira, yüzde 30 ile 50 aşanlara 488 lira, yüzde 50'den fazla aşan sürücülere ise bin 2 lira idari para cezası uygulanacak. İhlalin 1 yıl içinde 5 kez tekrar etmesi halinde sürücü belgesine 1 yıl süreyle el konulacak. Bu kapsamda 5 yıl içinde sürücü belgesi ikinci kez geri alınanların ehliyetleri iptal edilecek. Kanun kapsamında çakar lamba, siren ve benzeri ışıklı veya sesli cihazlar, mevzuatta belirlenenler araçların dışında kullanılamayacak. Usulsüz çakar lamba ve siren takılan araçlara bin 2 lira idari para cezası uygulanacak. Kanunda yapılan düzenlemeyle abartı egzoz kullananlara cezai yaptırım getirilecek.  Araçların egzozunda yapılan değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması durumunda bin 2 lira idari para cezası uygulanacak. (benim en çok yakındığım sorunlardan biri de buydu)

Kırmızı ışık kuralını, son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru bir yıl içinde ilk kez üç defa ihlal ettiği tespit edilenlerin 30 gün, ikinci kez üç kez ihlal ettiği tespit edilenlerin 45 gün, üçüncü veya daha fazla kez üç defa ihlal ettiği tespit edilenlerin 60 gün süreyle sürücü belgelerine el konulacak. Seyir halinde cep ve araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullananlara verilen 108 lira olan idari para cezası 235 liraya çıkarıldı.

Kanunla birlikte uygulamaya konulan zorunluluklardan biri de yayalara geçiş hakkı. Bundan böyle araç sürücüleri yayalara ilk geçiş hakkı vermek zorunda. Sürücüler, yaya veya okul geçitlerinin yanı sıra kavşak giriş ve çıkışlarında da yavaşlayacak. Bu kurala uymayan sürücülere kesilen para cezası 235 liradan 488 liraya çıkarıldı. Ayrıca yayaların, geçişlerde araçların hız ve uzaklığını göz önünde bulundurma yükümlülüğü de kaldırıldı. Daha bu ve buna benzer birçok şey var. Amaç; bu kara tabloyu tersine çevirmek. Cezalandırmak caydırıcılık anlamında bir etken olabilir elbette. Ancak kesin çözüm değil. Kesin çözüm eğitimden geçiyor. Direksiyon başına geçince kendini haşa ilah zannedenler bilinçlendirilmedikçe bu sorunu çözmek pek mümkün görünmüyor…