Piyasalarda zam furyası devam ede dursun bir yandan da fahiş fiyat tartışmaları sürüyor. Türk lirası karşısında dövizdeki artış illaki fiyatlara yansıyor. Doğal gaz ve petrol fiyatlarındaki artışlar da zamlar üzerinde etkili. İthal edilen hammaddelerin de fiyat artışlarındaki etkisi çok büyük.

Dünya genelinde yaşanan ekonomik sorunlardan ülkemizin etkilenmemesi beklenemez. Ancak en fazla etkilenen ülke olmamız, bazı soruları beraberinde getirmiyor mu?

Açıkçası ben de fiyat artışlarında sorunlar olduğunu düşünüyorum. Fahiş artışları görebiliyoruz. Vatandaşlarını fahiş artışlardan koruması gereken de devletimiz. Konuyla ilgilenen bazı kurumlarımızın, zaman zaman denetimlerini ve gereğini yaptıklarını görüyoruz, öğreniyoruz.

İçinde bulunduğum tarım sektöründe de fahiş artışlar olduğunu bizzat yaşıyoruz. Tarım sektörümüzün bazı sorunlarını köşe yazılarım aracılığıyla kendi penceremden paylaşmaya çalışıyorum.

Tarımsal üretimi en fazla etkileyen sorun, girdi fiyatlarındaki artışlar. Yukarıda bahsettiğimiz konular girdilerin artmasına sebep oluyor. Ancak bu kadar da artar mı, bu sorunun cevabını denetimlerle ile görebiliriz.

Girdilerdeki artışın sebepleri, maliyetiyle beraber incelenirse bulunabilir. Yazılarımın çoğunda sürekli etkili bir DENETİMDEN bahsederim. Hatta denetim de nakdi bir yardımdır derim.

16 Ağustos’ta, Türkiye Gazetesi’nde, Fuat Uğur’un köşe yazısı “Rekabet Kurumu’ndan bu kez 6 gübre fabrikasına kartelleşme cezası ve sürpriz firma” başlığını taşıyor.

Yazının detayına baktığımızda 1 Ağustos 2022 tarihinde, 7 gübre fabrikasına haklarındaki suçlamaları ve kesilen cezaların miktarlarını bildiren rapor ve yazılar tebliğ edildi.” deniliyor.

Aslında böyle bir sonucun ortaya çıkabileceğini, en azından sorun olduğunu Rekabet Kurumu’nun 31.8.2021 tarihindeki duyurusundan anlayabilirdik. Rekabet Kurumu “Gübre sektöründe faaliyet gösteren 7 teşebbüs hakkında soruşturma açıldı.” duyurusu yapmıştı.

Fuat Uğur ve bazı haber sitelerinin paylaşımlarına göre soruşturma tamamlanmış. 4.Madde’ye göre bazı cezaları takdir edilmiş. Bu maddede yer alan “Uyumlu eylem, birlikte hareket edip hassas bilgileri paylaşarak fiyat belirleme, fiyatları istedikleri seviyede tutma” suçuyla BANDIRMA GÜBRE, EGE GÜBRE, ETİ BAKIR, GEMLİK GÜBRE, TOROS TARIM ve GÜBRETAŞ hakkında KARTELLEŞME cezasına hükmediliyor. Ayrıca Fuat Uğur GÜBRETAŞ için sürpriz firma diyor. GÜBRETAŞ’ın Tarım Kredi Kooperatifleri’nin bir firması olduğunun da altını çizelim. Yani asıl amacı diğer firmalarla birlikte hareket etmek değil, üreticilerinin yanında olması gerekiyor.

Soruşturma açılan yedinci firma olan İGSAJ (İstanbul Gübre A.Ş.) ise ihlal suçunu kabul ediyor ve uzlaşma yolunu seçiyor. Kendilerine %25 indirim yapılıyor. Yani açıkçası ihlal suçunu kabul ederek bir itirafta bulunuyorlar.

Ekonomik sorunların zamlara neden olduğunu biliyor ve anlıyoruz. Ancak fahiş artışlar fırsatçılıktır. Halkımızı fırsatçıların insafına bırakmayacak olan da Devletimizdir. Devletimize güveniyoruz.

Yine de hatırlatıcı olması babında yazalım. DENETİM DE nakdi bir yardımdır. DENETİMİ yapması gerekenler de denetlenmelidir.

Not: Gitmenizi bekleyenler size neden destek olsunlar? (Görevini layıkıyla yapanlar karşısında saygıyla eğiliyorum.)