Ülkemiz, yüzyıllardır bir tarım ülkesi olmuştur. Tarımla birlikte çiftçilerimiz aynı zamanda hayvan sahibi ve yetiştiriciydi. Atalarımız yiyeceklerini yetiştirirken, atıkları hiç kimseye zarar vermeyecek şekilde yönettiler. Bugün bile çiftçilerde,  hayvan atıkları ve evsel atıklar mümkün olan en verimli şekilde yönetilmektedir.

Ülkemiz, esasında sürdürülebilirlik ve sıfır atık uygulamaları açısından zengin tarihe sahip bir ülkedir. Gelişmekte olan bir ülke olmamıza rağmen atık yönetimi ve biyoyakıtlar konusunda köklü bir deneyime sahibiz. Çiftçilerimiz hayvan gübresi, saman ve diğer zirai atıkları çok çeşitli şekillerde kullandılar.

Bunların yanı sıra; sebze ve bitki kabukları, yumurta kabukları ve yemek atıkları gibi ev veya mutfak atıklarını kompostlamak, toprağın verimliliğini artırmak için evlerimizden çıkan günlük atıklarımızı kullandığımız bir tekniktir. Kompostlama, iç mekanlarda yapıldığında basit ve etkili bir işlemdir.

 

Kompostlama neden önemlidir?

Kompostlama, etrafımızdaki toprak kalitesini iyileştirmenin basit, ucuz ve verimli bir yoludur. Doğal ve kimyasal içermeyen gübre ve gübre oluşturmanın basit bir tekniğidir. Kompost, toprak kalitesini artıran ve bitkilere ihtiyaç duydukları tüm ekstra besinleri sağlayan besinler açısından zengin koyu, siyah bir karışımdır.

Toprağı zenginleştirir, nemin korunmasına yardımcı olur, bitki hastalıklarını ve zararlıları bastırır. Kompostlama kimyasal gübre ihtiyacını azaltır. Besinlerle dolu zengin bir materyal olan humus oluşturmak için organik maddeyi parçalayan faydalı bakteri ve mantarların üretimini teşvik eder. Humus, ev seralarında ve tarım alanlarında kimyasal gübre yerine toprağa karıştırılmaktadır. Çevre için faydalıdır ve düzenli depolama alanlarındaki organik atıkları azaltır.

 

Kompostlama nasıl yapılır?

Kompostlama için ihtiyacınız olan tek şey, sebze ve meyve kabukları gibi evsel organik atıklardır. Yumurta kabuklarını ve diğer yeşil yaprakları da ekleyebilirsiniz. Kompost için kuru yapraklar, saman ve küçük parçalar halinde kesilmiş karton kullanabilirsiniz. Bu karışımı, içinde solucan olan toprakla karıştırın. Kompostlama sürecini başlatmak için kullanıcılar biyo-enzimler satın alabilir veya karışımın üzerine yarım fincan ekşi ayran ekleyebilirsiniz.

Bu karışımı saklamak için karton kutu kullanmadığınızdan emin olun. Eski plastik kovalar veya kapaklı büyük toprak kaplar kullanabilirsiniz. Kabın içine önce toprağı, karışımınızı ve diğer organik atıkları ekleyin. Biyo-enziminizi ekleyin ve karıştırın. Her hafta veya haftada iki kez yemek artıklarınızı üzerine ekleyebilirsiniz.

Miktara ve ne eklediğinize bağlı olarak, parçalanması ve humusun oluşması birkaç ay sürebilir. Kompost tamamlandıktan sonra, saksılarınızda veya bahçenizde humusu toprakla karıştırıp, bitkilerinizin ne kadar iyi büyüdüğünü görebilirsiniz.

Önümüzdeki hafta yeni bir çevreci yazıda görüşmek üzere…