Merhaba değerli deniz dostlarım

Merhaba değerli Akdeniz Manşet okuyucuları.

Sizlere bu köşeden deniz ve denizcilik sektörümüz hakkında bilgiler vermeye çalışıyorum.

Bana bu fırsatı verdikleri için Akdeniz Manşet gazetesi yöneticilerine ayrıca çok teşekkür ediyorum.

2025 sezonu bitmek üzere tekneler marina ve çekek yerlerine çekildi.

Kasım ayı tam tekne alma zamanıdır.

Tekne alırken nelere dikkat etmeliyiz .

Tekne seçimi yaparken kriterlerimiz neler olmalıdır.

Sizlere bu konular hakkında kısa bilgiler vereceğim.

Kaptan-ı Derya der ki:

“Tekneyi bir aldığında sevinirsin, bir de sattığında”

“Tekneyi bir aldığında kurban kesersin,bir sattığında“

Bu sözlere kulakları aşiyan olanlar vardır.

Ama artık bu söylemleri değiştirmek ve mutlu olmak istiyoruz.

Onun için dikkatli bir seçim yapmalıyız.

• Sıfır tekne alıyorsanız;

CE standartlı, üreticinin onay belgesi (Üretim için yeterlilik belgesi) ve faturalı olması,

• İkinci el alıyorsanız;

Bağlama kütüğüne kaydedilmiş ve ruhsatı alınmış olması gerekmektedir.

Tekne satın almaya karar verirken;

Tekne alımında önemli bir kriter tekneyi kullanmak ve bakımıyla ilgilenebilmenize ne kadar zaman ayırabileceğiniz konusunda gerçekçi olmaktır.

Teknelere düzenli bakım yapılması gerekmektedir. Bakım için bir masraf ve profesyonel destek gerektiğini de unutmamanız gerekir.

Bu işlere ne kadar bütçe ve zaman ayıracağınız veya ayırabileceğinizi dikkate alarak, tekne almaya karar vermelisiniz.

Tekne fiyatının bütçeye uygunluğu ve ödeme planı, yıllık yakıt tüketim ve bakım maliyetini dikkate alarak tercihinizi belirleyebilirsiniz.

Teknenin depolanması için uygun bir alanın gerektiğini de düşünmelisiniz.

Satın almaya karar verdikten sonra;

Kullanacağınız sulara uygun olması, taşınması ve depolanmasında sorun olmayacak boyutta olması, planladığınız yolcu sayısı ve yükü taşıyabilecek kapasitede olması gibi faktörleri ve ikinci el alıyorsanız, ek bakım ve tamir masrafı çıkartabileceğini de öngörmelisiniz.

İnternetten, resimlerden ya da satış mağazasından açıklanmış özelliklerine göre tekne seçme yerine; su üzerinde görebileceğiniz, test edebileceğiniz tekneleri tercih etmenizi öneriyorum.

Deniz tutkusu olan herkesle bir gün, bir limanda buluşmak üzere …

Pruvanız açık,salmanızın altında en az 1 karış su eksik olmasın…

Selametle …

İzzet ÜNLÜ

Antalya Denizcileşme Platformu Başkanı