Eğitim, bireyin sahip olabileceği ve dünyayı değiştirmek için kullanabileceği en güçlü araçlardan biridir.  Eylemlerimiz, içinde yaşadığımız çevrenin kalitesini belirler. İklim değişikliği, küresel ısınma, su ve hava kirliliği de dahil olmak üzere çevremizin karşı karşıya olduğu sorunlar hakkında eğitim almak, çevremizdeki dünyayı düzeltmenin ve gelecek nesiller için çevrenin varlığını güvence altına almanın anahtarıdır.

“Çevre eğitimi, bireylerin çevresel sorunları keşfetmesine, problem çözmeye katılmasına ve çevreyi iyileştirmek için harekete geçmesine izin veren bir süreçtir.  Sonuç olarak, bireyler çevre sorunları hakkında daha derin bir anlayış geliştirir ve bilinçli kararlar verme becerilerine sahip olur.”  Çevre eğitiminin amacı, dünyanın her yerindeki insanları gezegenin refahını tehdit eden konularda bilinçlendirmek ve çevrenin iyileştirilmesine yol açabilecek sohbetler başlatmaktır.

Çevre eğitimi sadece çevre ve geleceğimiz için önemli değil, aynı zamanda bu eğitimi alanlar için de birçok fayda sağlamaktadır!  Bir fayda, kişinin geleceğinde birçok farklı senaryoda kullanılabilecek beceriler kazanmasıdır.  Çevre eğitimi, görünüşte alakasız gerçek dünya durumlarına yaklaşırken kullanılabilecek problem çözme becerisini geliştirir. Mesela, bir kişi başkalarıyla nasıl çalışacağını ve bir takım oyuncusu olmayı öğrenebilir ve ayrıca insanlara seslerinin önemli olduğunu göstererek liderlik becerilerini ortaya çıkarabilir!  Çevre eğitiminin, sağlık açısından da yararları vardır. Çevre hakkında bilgi edinmek isteyerek, bir insanda doğayı ve sunduğu her şeyi görme ve keşfetme dürtüsü ateşlenirken, aynı zamanda fiziksel aktivitelere katılarak kendi sağlığını da korur!  Ayrıca çevre eğitimi, insanlara çevremizle bağlantı kurarken çevremizle ilgilenmenin ne kadar kolay ve önemli olabileceğini gösterebilir!

Doğa ile ilişki kurmak özellikle çocuklar için önemlidir çünkü genç nesil gezegenimizin geleceğidir.  Günümüzde pek çok çocuk, dışarı çıkıp doğayla ilişki kurmaktansa evde kalmayı ve sanal olarak oyun oynamayı tercih ediyor.  Bu kopukluk çocuklarımızda “doğa eksikliği” gelişmesine bile yol açmıştır. İnsanların dışarıda daha az zaman geçirmesi, dikkat güçlükleri, obezite ve daha yüksek duygusal ve fiziksel hastalık oranları dahil olmak üzere çok çeşitli davranış sorunlarına neden olduğu konusunda hepimiz hemfikiriz.    Çevre eğitiminin sadece sınıf eğitimine değil, aynı zamanda insanları doğayla bağlantı kurmaya teşvik etmek için diğer platformlara dahil edilmesi çok önemlidir. Çevre eğitimi, bizi doğanın kendisine bağlayan ve bize sadece bir Dünya olduğunu hatırlatan kaynaktır.  Bunu daha iyi anlamak için çok çalışmalı ve geleceğini güvence altına almak için üzerimize düşeni yapabileceğimizi öğrenmeliyiz ve eğitim bunu yapmanın anahtarıdır.

Şehrimizde, çevre eğitimi konusunda yakın zamanda çok güzel bir adım atıldı. 7 Haziran'da, Antalya Büyükşehir Belediyesi, İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şubesi tarafından Çevre Eğitim ve İnovasyon Merkezi açıldı. Eğitim merkezi, sürdürülebilir çevre odaklı, doğal yaşam ve ekolojik değerlerin korunmasını temel alan atölyeler ve yaratıcı drama çalışmaları ile başta çocuklar olmak üzere her yaştan misafirlerine çevre eğitiminin verilmesi amacıyla kuruldu. Eğitim merkezinin sorumlusu ve meslektaşım Çevre Mühendisi ve Eğitmen Ahu Nur Şahin'i tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum. Önümüzdeki hafta, kendisinin de katkılarıyla, çocuklara yönelik uygulamalı çevre eğitimlerinden bahsedeceğim. Haftaya görüşmek üzere...