Geçtiğimiz hafta verdiğimiz listeyi hazırlayan arkadaşlarla birlikte bu hafta hidroponik sistemimizi kurmaya başlıyoruz. Yazımızı kaçıranlar gazetemizin internet sitesinde bulabilirler.

 

  1. Sistem için uygun bir kap buluyoruz: Kullanmadığımız kovalarımız hidroponik sistemimiz için ideal olacaktır. Çünkü su deposu ne kadar derin ve hacmi ne kadar büyükse, besin çözeltisi o kadar kararlı olacaktır. Besin konsantrasyonundaki ve pH'daki dalgalanmalar daha küçük rezervuarlarda daha olasıdır, ayrıca suyu düzenli olarak doldurmanız gerekecektir. Işık, kabınıza nüfuz etmemelidir, aksi takdirde suyunuzda yosun oluşma riski yüksektir.

 

  1. Kabın kapağına delikler açın: Bitkiler delikli saksılarda büyüyecekler, bunlar köklerin büyümesi için bol delikli saksılardır. Sıradaki adım, file saksıların oturacağı kabın kapağına delikler açmaktır. Saksıların delikten içeri düşmemesi için, kullandığınız fileli saksıların ebatları delikten daha büyük olmalıdır.

 

  1. Hava pompanızı monte edin: Hava pompası kabın dışında ve su seviyesinin üzerinde kalmalıdır. Hava taşını uzun bir boru ile pompaya bağlayın.

 

  1. Kabı doldurun, besinleri ekleyin ve pH'ı ayarlayın: Sistem dolduğunda oldukça ağır olabilir, bu nedenle kabınızı suyla doldurmadan önce nerede duracağına karar verdiğinizden emin olun! Üstte 1-2 cm boşluk bırakarak neredeyse tamamen suyla doldurun. Besin şişenizdeki talimatları izleyerek hidroponik besinlerinizi suya ekleyin. Benim kullandığım hidroponik besininde, A ve B besin maddesinden her litre su için 2 ml eklememi tavsiye etmekte.  Ayrıca suyun pH'ını da ayarlamamız gerekiyor. Bir pH metre kullanarak pH'ı ölçün; musluk suyu 6.5-7.5 pH arasında herhangi bir yerde olacaktır. Çoğu sebze ve bitki, hafif asidik bir besin çözeltisi gerektirir. Bir pipet ve zirai marketten aldığımız pH düşürücüyü kullanarak pH'ı 5.5-6.5'e düşürebiliriz. PH'ı düşürürken eldiven ve gözlük giymeyi unutmamamız gerekiyor.

 

  1. Sistemi çalıştıralım: Hava pompasını fişe takın ve hava taşını hazneye yerleştirin. Kapağı kabın üstüne sabitleyin ve neredeyse bitirdiniz. Su sıcaklığının, oda sıcaklığı ile eşit olduğuna emin olun. Bitkilerinizi eklemek çok basit. Zirai marketten alacağınız fidelerinizin köklerinde bulunan toprağı, köklerine zarar vermeden su yardımıyla temizleyin. Daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz yetiştirme ortamlarından seçtiğiniz herhangi birinin içinde köklere zarar vermeden delikli saksınıza yerleştirin. Ben taşyünü kullanıyorum. Sonrasında saksınızı, kapak üzerinde açtığınız deliklere yerleştirin.

 

Bu kadar basit… Hepimiz evimizde kuracağımız hidroponik sistemler ile kendi güvenilir gıdamızı üretebiliriz. Önümüzdeki hafta, hidroponik sistemimize nasıl bakacağımızı anlatacağım. Haftaya görüşmek üzere…