Doğru şeyler yapınca karşılığını muhakkak alıyorsunuz.
Muratpaşa Belediyesi’nin Ümit Uysal’ın başkan olmasıyla birlikte uygulamaya koyduğu Turunç Masa bu dediğime en güzel örneklerden biri…
Hatırlıyorum da, uygulama ilk gündeme geldiğinde bırakın muhalefet partilerini, Başkan Uysal’ı kendi partisinden bile eleştirenler olmuştu. Turunç Masa’yı ‘ti’ye alanların sayısı oldukça fazlaydı. Eleştiriler Turunç Masa’nın ‘vatandaşı hoş tutma, geleni gideni güleryüzle karşılama’ dışında bir işlevinin olmayacağı, popülist bir uygulama olduğu yönündeydi çoğunlukla.
Başkan Ümit Uysal dün Muratpaşa Belediyesi Engelsiz Cafe Yaşam Ve Spor Alanı’nda
biz gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında Turunç Masa’ya ilişkin bir takım rakamlardan bahsetti. Turunç Masa kurulduğu günden bu yana 172 bin 500 başvuru almış. Bu başvurulardan yüzde 98’i çözüme kavuşturulmuş, yüzde 90’ı memnuniyetini bildirmiş…
Şimdi bu rakamlara bakıp siz söyleyin Turunç Masa popülist bir uygulama mı, yoksa hedefi 12’den vuran insan odaklı bir hizmet mi?...
Okurlarımız hatırlayacaktır, bir süre önce hizmet anlayışında ‘insanı’ öne alan, temel belediyecilik çalışmalarını sosyal içerikli projelerle harmanlayan başarılı belediye başkanlarıyla bir röportaj dizisi başlatmıştık. Merkezde Muratpaşa ve Kepez ilçeleri bu anlamda en başarılı belediyeler olarak öne çıkıyordu.
Haliyle ilk iki röportajımız bu belediyelerin başındaki Ümit Uysal ve Hakan Tütüncü’yle idi. Bu röportajlarda siyasetten olabildiğince uzak durduk. Çünkü amacımız siyasi argümanları öne çıkarmak değil, son yıllarda bir akım haline gelen sosyal belediyecilik anlayışını kamuoyuna aktarmaktı. Nitekim dün Başkan Uysal’ın anlattıklarının önemli bir bölümü bizim bu bahsettiğimiz röportajda yer almıştı. Eksiklik, kamuoyunun ekseriyetinin bu tür hizmet anlayışından habersiz oluşuydu. Yani yapılan çok ama çok önemli hizmetlerin yeterince algılanamadığını düşünüyorduk. Lakin Uysal’ın Turunç Masa ile ilgili verdiği rakamlar da gösteriyor ki artık vatandaş her şeyin farkında. 172 bin 500 başvuru, hiç de azımsanacak bir rakam değil. Mevcut nüfusun üçte birinden fazlası…
Yani Muratpaşa’da her üç kişiden biri şu veya bu şekilde Turunç Masa’yla irtibata geçmiş, bir sorunu için çözüm istemiş veya bir dileğini iletmiş demek. Başkan Uysal uygulamanın birçok kent tarafından örnek alındığını, benzer çalışmalar yapılmak istendiğini söyledi. Güzel olan, doğru olan örnek alınır. Günümüzde belediyeciliğin artık sadece çöp toplamak, asfalt veya kaldırım yapmak gibi işlerle sınırlı olmadığı, insana birebir dokunan hizmetlerin vatandaş nezdinde daha kıymetli olduğu aşikar…
Dünkü toplantıda gerçekleştirdikleri hizmetleri özetleyen Uysal’ı dinlerken, mensubu olduğu parti de dahil olmak üzere kimi çevrelerce, “Canım ne yaptı ki veya ne yapıyor ki..” gibi acımasız eleştirilerin aslında ne kadar haksız olduğunu bir kez daha idrak ettik. Eksik veya yanlışlar yok mudur, olabilir, vardır. Ancak biz hep bardağın dolu tarafını görmeyi tercih ediyoruz. Güzel olanı, doğru olanı alkışlıyoruz ki, eksik gördüğümüzde de eleştirme hakkımızı kullanalım. Neticede yeni nesil belediye başkanları (çoğunlukla) merkezine insanı koyuyor ve hizmet anlayışını buna göre şekillendiriyor. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, röportajımızda, “Ben gönüllere talibim” demişti. Bugün Kepez’de Hakan Tütüncü deyince akan sular duruyorsa, Muratpaşa’da Ümit Uysal dendiğinde insanların yüzünde tebessüm oluşuyorsa bunun en büyük sebebi işte bu anlayıştır.
Gönüllerde sağlam bir yer edinmiş olmalarındandır…