Belki daha önce duymadınız ama gerçekten varlar: mikro plastikler.
Her yıl, büyük miktarlarda plastik atık çevreye atılıyor ve plastikler küçük parçalara ayrılarak mikro plastiklere dönüşüyor. Mikro plastikler; Everest Dağı'nın zirvesinden, en derin okyanuslara ve kutuplara kadar tüm gezegeni kirletiyor. İnsanların tükettiği yiyecek ve suya karışan bu küçük parçacıklar; bebeklerin ve yetişkinlerin dışkılarında tespit edilebiliyor.
Yapılan çalışmalar; bebeklerin dışkısında, yetişkinlere göre 10 kat daha fazla mikro plastik olduğunu gösteriyor. Plastik biberonlarla beslenen bebeklerin, günde milyonlarca mikro plastik parçacığı yuttuğu düşünülüyor. Genel olarak bebeklerin ve küçük çocukların kimyasallara karşı daha savunmasız olduklarını bildiğimiz için bu durum bir baba olarak beni çok endişelendiriyor.
Geçtiğimiz günlerde araştırmacılar, bu plastiklerin yiyecek ve içeceklerden kana geçebildiğini, vücudumuzda dolaştığını ve organlarımızda biriktiğini tespit ettiler. Sağlık üzerindeki etkisi henüz bilinmiyor ama uzun süreli ciddi sonuçları olacağı düşünülüyor.
Bilim adamları, tamamı sağlıklı yetişkinler olan, 22 gönüllüden alınan kan örneklerini analiz ettiğinde; 17 kişinin kanında mikro plastikler (PET, Polistiren, Polietilen) buldu.
Kanımızda tespit edilen plastikler ve günlük hayatta kullanabileceğimiz alternatifleri nelerdir?
1. Pet şişeler
Alternatifler: Cam veya metal şişeler, termoslar.
2. Plastik pipetler
Alternatifler: Metal piperler, bambu pipetler ve hiç pipet kullanmamak.
3. Plastik çay ve kahve karıştırıcıları
Alternatifler: Metal çay kaşıkları veya bambu karıştırıcılar.
4. Plastik bardaklar
Alternatifler: Porselen ve cam bardaklar.  
5. Plastik tabak, çatal, kaşık ve bıçak
Alternatifler: Porselen tabaklar, metal çatal, kaşık ve bıçaklar.
Bir zamanlar, bu plastikler olmadan da yemeklerimizi ve içeceklerimizi tüketebiliyorduk. Biliyorum, plastikleri hiçbirimiz sevmiyoruz. Cam bardakta içilen çayın tadını hangi plastik bardak verebilir? Plastikler hayatımıza girmeden önceki yaşantımıza dönmeye ne dersiniz?

Çevre Mühendisi Emrah ÜNAL
[email protected]