Önceki haftalar sizlere kirleticilerden ve çevreye olan etkilerinden bahsetmiştim. Kirleticiler ve insan faaliyetleri nedeniyle tarım arazilerimizin veriminin düşmekte ve ürün kalitemizin azalmakta olduğundan bahsetmiştik. Bu hafta ise yaklaşık 20 yıldır tüm dünyada gelişmekte olan topraksız tarım teknolojilerinden bahsedeceğim. Bitkilerin toprakta büyüdüğünü hepimiz biliyoruz ama toprak nedir? Kesinlikle ilk sırada bitkileri yetiştirdiğimiz ortamdır. Ancak aynı zamanda bitki büyümesi için gereken tipik makro ve mikro besinleri de içerir. Su topraktan geçerken bu besinleri de bitki köklerine iletir. Hidroponik gibi topraksız tarımda, bir su deposuna önceden karıştırılmış aynı besinleri, yüksek oksijen seviyeleriyle birlikte bitki köklerine verimli bir şekilde iletmektedir. Topraksız tarım söz konusu olduğunda incelememiz gereken çok şey var, bu yazıda tipik hidroponik yetiştirme yöntemlerinden ve avantajlarından bahsedeceğim.

Topraksız Tarımın Avantajları

Daha hızlı büyüme: Bitkilerin daha optimize şekilde beslenmesi ile yılda daha fazla büyüme döngüsü, daha fazla verim ve daha fazla yiyecek anlamına gelir.

Su ve besin kullanımında azalma: Bitlilerin beslenmesinde kullandığımız suyu kapalı çevirim ile kullandığımızda suyu sistem içinde geri dönüştürerek toprak bazlı yöntemlere göre en az %90 daha az su kullanır. Su ve besinlerin çoğu, geleneksel toprak tarımında boşa harcanmaktadır. Çünkü bunun sadece küçük bir kısmı gerçekten köklere ulaşmakta, geri kalanı ise yer altı su kaynağına karışmaktadır.

Kontrollü çevreli tarım: Tarım yapılan ortamdaki sıcaklığı, nemi, hava akışını ve ışığı optimize eden bir tarım yöntemidir. Seralar veya kapalı dikey çiftlikler kullanarak yapılan bir tarım yöntemidir. Bu sayede dünyanın herhangi bir yerinde yılın 365 günü en uygun yetiştirme koşulları oluşturabilir. Topraksız tarım genellikle bu şekilde uygulanmaktadır. Kontrollü bir ortamda büyümek aynı zamanda bir ürünün mahsul zamanlamasını ve miktarını tahmin etme, yüksek kaliteli bitkiler yetiştirme ve yüksek gıda güvenliği standartlarını korumayı da sağlamaktadır. Ayrıca; kuşlar, tarlada yuva yapan hayvanlar ve tarım zararlılarından bu sayede korunmuş olur.

Daha az alan kullanımı: İstiflenmiş veya dikey sistemlerde, metrekare başına verim büyük ölçüde artmaktadır. Bu sayede, tarım alanlarını sulak alanlara, ormanlara veya diğer önemli doğal ekosistemlere genişletmeye gerek kalmadan büyüyen nüfus için yeterli gıda yetiştirilebilmektedir.

Sistem Çeşitleri

Hidroponik sistemlerinde, besinin bitkiye optimum şekilde ulaştırılmasını sağlayan çeşitli teknikler vardır. İster elle sulama yapan bir hobi yetiştiricisi olun, ister büyük bir ticari çiftlik kurmak isteyin, hedeflerinize uygun bir yetiştirme tekniği her zaman vardır. Yeterli alanla, bu tekniklerin herhangi birini veya tümünü birlikte kullanabilirsiniz.

  • Derin Su Kültürü (DWC)
  • Besin Film Tekniği (NFT)
  • Sel ve Drenaj (EbbandFlow)
  • Damla Sistemi
  • Aeroponik

Önümüzdeki haftalarda, yukarıda bahsettiğim sistemleri daha detaylı inceleyeceğiz fakat buraya kadar okuduysanız ve en azından gıda sorunu veya bitkilerle ilgileniyorsunuz demektir. Tekniğiniz veya büyütmek istediğiniz bitki ne olursa olsun, ilk adım başlamaktır. Küçük ölçekte topraksız tarımın yapmanın ne kadar kolay  olabileceğine muhtemelen şaşıracaksınız. Haftaya görüşmek üzere...