‘Scooter’ların yaya geçitlerine, parklara, binaların önlerine gelişigüzel konulduğunu biliyoruz. Hatta çoğu esnafların dükkanlarının önünü kapattığı esnafların bu durumdan rahatsız olduğu yazılı ve sosyal medyada gündeme geldi. Antalya'mızda ‘scooter’ların bu görüntüsü çevre kirliğine sebep oluyor.
Antalya'mızın en işlek yerlerinde; art arda dizili yer alıyorlar. Örneğin Lara yönündeki İsmet İnönü Parkı’nda, Karaalioğlu Parkı girişinde, yine Konyalatı Caddesindeki falezlerin seyir terası yanında en az 40 tane sıralanmış e-scooter görebiliriz. Ulaşım kolaylığı için konulduğuna göre Antalya'mızın Kepez ve Varsak gibi yerleri de scooterlerden nasibini fazlasıyla almıştır.
Geçen ay Antalya’da otomobilin çarptığı scooterdeki iki gencin yaşamını yitirdiği kazanın raporunda, ‘otomobil sürücüsünün yaya geçidine yaklaşırken hızını azaltmamak’, gençlerin ise ‘aracı yaya yolunda kullanmak’ kuralını ihmal ettiği ortaya çıkmıştı.
Bu tür kazaların önüne geçilmesi için eğitim ve denetim şart.
Scooterlar amaçları haricinde kullanılıyor. Özellikle meraklı gençler hem gösteriş için hem arkadaşlarına hava atmak için scooterlara birden fazla kişi ile biniyor, yeri geliyor 1 kişi binilmesi gereken scootera en az 2-3 kişi biniyor. Hatta bu aletleri eğlence aracı olarak kullanan gençler de az değil. Bu gençler dikkat çekmek isterken; scootere iki veya üç kişi biniyor. Gençler aracın üzerinde yüksek ses tonlarıyla bağrışmalar yapıyor. Ayrıca yayalara yürüme fırsatı vermiyor. Daha çok caddelerden ya da yayaların ilerlediği yönde kullanılan bu scooterlar elektrikle çalıştığı için sessiz ilerliyor. Cadde üzerinde yürüyen, herkese özellikle de yaşlı vatandaşlarımıza çarpıyorlar.
Bu sorumsuz scooter sürücüleri, hiçbir şey olmamış gibi yolarında ilerliyor. Sayısı gittikçe artan saygısız, umursamaz olan yeni nesil, herkesi şaşırtıyor. İnsan ister istemez cadde üzerinde yürürken scooter çarpar korkusu yaşıyor.
Kullanıcılara eğitim verilmesi gerekmektedir. Bilinçsiz kullanımın önüne geçmek için, trafikte ya da yayalara tehlike yaratan durum önlenebilir. Yine bu eğitim ve denetimle bu araçlara çoklu binişler azalır. Reflektör ve kask zorunluluğu getirilebilir. Herkesin yürüme ve yaşama hakkına saygı gösterelim.
NOT: Bazı vatandaşlar scooterlara tepkisini ortaya koymak için akla gelmeyecek güzel yollar buluyor.
Örneğin bazıları scooteri falezlerden aşağıya atarken bazı kimseler ise sokak lambası direğine bu araçları asmış. Tepkilerin içerisinde en güzeli de sokak lambasına takılmış olandı diyorum. Ve scootera yer bulundu!..