Kıran karana geçen bir yerel seçimi daha geride bıraktık. Antalya için hayırlı olsun.
Birkaç önemsiz hadise dışında tüm siyasi partiler ve adaylar temiz bir siyasi propaganda yürüttüler. Antalya halkının iradesi sandığa yansıdı ve bu sonuca herkesin saygı duyması gerekir.
Finike’de Millet İttifakı’nın CHP adayı Mustafa Geyikçi 77 oy farkla, İbradı’da Millet İttifakı’nın CHP adayı Serkan Küçükkuru 88 oy farkla, Döşemealtı’nda Millet İttifakı’nın CHP adayı Turgay Genç 50 oy farkla belediye başkanı seçildiler.
Kıran kırana dememin sebebi bu.
Akseki’de Ak Parti (İbrahim Özkan), Aksu’da Ak Parti (Halil Şahin), Alanya’da MHP (Adem Murat Yücel), Demre’de İyi Parti (Okan Kocakaya), Elmalı’da İyi Parti (Halil Öztürk), Gazipaşa’da CHP (Mehmet Ali Yılmaz), Gündoğmuş’ta Ak Parti (Mehmet Özeren) Kaş’ta Ak Parti (Mutlu Uutaş), Kemer’de DSP (Necati Topaloğlu), Kepez’de Ak Parti (Hakan Tütüncü), Konyaaltı’nda CHP (Semih Esen), Korkuteli’nde MHP (Ömer Niyazi İşlek), Kumluca’da CHP (Mustafa Köleoğlu), Manavgat’ta CHP (Şükrü Sözen), Muratpaşa’da CHP (Ümit Uysal), Serik’te Ak Parti (Enver Aputkan) seçim yarışının galibi oldu.
Bu sonuçlara göre 2014 yılında Ak Parti adaylarının kazandığı Demre ve Elmalı İyi Parti’ye, Gazipaşa ve Kumluca CHP’ye geçmiş oldu.
Seçime katılım oranlarının ortalamasına baktığımızda her 100 seçmenden 88’i sandığa gitmiş. Seçime en yüksek katılım sağlayan ilçemiz Demre (yüzde 94,5) olurken, en az katılım sağlayan ilçemiz Muratpaşa (yüzde 81,2) oldu.
2019 mahalli idareler seçimlerini Muratpaşa açısından bir değerlendirelim. Bakalım ortaya ne çıkacak?
Muratpaşa ilçe belediye başkanlığı için yazıyorum.
CHP 2014 seçimlerinde aldığı oy sayısını 128 bin 799’dan 184 bin 160’a çıkarmış. Oyunu 55 binden fazla çoğaltmış Ümit Uysal.
Ak Parti 2014’te 76 bin 436 oy, ittifak ortağı MHP 41 bin 935 oy almıştı. Ak Parti ve MHP’nin 2014 yılında Muratpaşa’daki oyu 118 bin 371.
Bu seçimde 118 binden daha fazla bir oy beklerken Cumhur İttifakı adayı Gökçen Özdoğan Enç, 93 bin 790 oyda kaldı.
Kimse seçmen sayısı arttı mazeretine falan sığınmasın. Muratpaşa’da seçmen sayısı 27 bin 239 kişi artsa da kullanılan oy sayısı 2014 yılı seçimlerine göre sadece 4 bin 427 kişi fazla.
Gelelim Muratpaşa’dan Büyükşehir’e giden oylara…
2014 yılında Muratpaşa’dan CHP büyükşehir adayına 129 bin 716 oy çıkmıştı. Muhittin Böcek’e ise 171 bin 997 oy çıktı. Muhittin Böcek Muratpaşa’da 42 bin 821 oy artışı sağlamış olsa da Ümit Uysal’a verilen oyun gerisinde kalmış oldu.
Yani bu sayılar şu demek. Muratpaşa’da oy kullanan CHP ya da Millet İttifakı seçmeni Büyükşehir adayı Muhittin Böcek’e daha az oy verdi. Ümit Uysal’ın bir önceki yerel seçime göre oy artışı 55 binden fazla olurken Muhittin Böcek’teki bu artış 42 binde kaldı.
Geçmişte siyaset yapanların yeni siyasi partilerine bir katkısı olmuş mu diye de bir baktım.
(Kastım “geçmişte falanca partiliydi, meclis üyeliğinde birinci sıraya şunu ikinci sıraya şunu yazalım, daha çok oy alırız” deyip,gerçek manada o makamları hak edenlerin emeklerini gasp edenlerdir.)
İnanın geçmişte falanca partide siyaset yapanların yeni partilerine hiçbir katkısı olmamış. Aksine önceki yıllarda siyaset yaptıkları parti bu seçimde 2014 yılına oranla daha fazla oy almıştır. Zira kendilerine bile hayrı olmayanların bir katkısı olmuş olsaydı, şu an durum çok farklı olurdu.