Şehir içi ulaşımda alternatif olarak kullanılan scooter ve martılar birçok kentte olduğu gibi Antalya’da da tehlikeli olmaya devam ediyor.
Hatta can yakıyor desek daha doğru bir tabir olur.
Malumunuz Muratpaşa ilçesi Portakal Çiçeği Caddesi’nde 22 Ekim gecesi, üniversite sınavına hazırlanan lise öğrencileri Mahmut Yağız Balcı ile Ada Kayahan, dershaneden çıktıktan sonra evlerine gitmek için elektrikli scootera bindi. Yaya geçidinde yolun karşısına geçmeye çalışan scooterdaki gençlere, hızlı olduğu belirtilen bir otomobil çarptı. Balcı ve Kayahan kurtarılamadı ve aramızdan ayrıldılar. Sürücü ise tutuklandı.
İki genci henüz yaşamlarının baharında toprağa verirken, sürücü de demir parmaklıkların arkasına girdi. Yaşanan bu olay hem gençlerin hem de sürücünün ailesine de sıkıntılı bir süreç yaşattı, yaşatıyor.
Şayet acil bir önlem alınmazsa benzer olayların yaşanması an meselesi.
Aracınızla seyir halindeyken her an istenmeyen bir olayın içinde kendinizi görebilirsiniz. Çünkü gerek scooter gerek martılar denetimsiz kullanılmaya devam ediliyor. Özellikle de gençlerin tercih ettiği bu iki araç en işlek kara yolunda, mahalle aralarında, kaldırımlarda, parklarda, kısacası her ortamda önümüze çıkabiliyor. Çoğu zaman enerjisi biten bu araçlar gelişi güzel olmadık yerde bırakılıyor. Bazen bir kaldırım kenarında, bazen bir alt geçitte, kimi zaman çevre yollarında bu araçlar karşımıza çıkıyor. Sürücüler bu araçlara çarpmamak için ani manevra yapmayla karşı karşıya kalabiliyor. Bu da her an bir kazanın yaşanabileceğini bize gösteriyor.
Bu araçlar için belirli kurallar getirilmiş. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın, İçişleri Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte hazırladığı elektrikli scooter yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Belirlenen kurallara göre bu araçları 15 yaşından küçükler kullanamaz. Öyle mi? Maalesef değil.
“Scooterlar bisiklet yolu veya şeridinin olduğu yerlerde taşıt yolundan sürülemeyecek” deniliyor. Peki bu kurala uyan var mı? Maalesef yok.
Yine bu araçların azami hız sınırı 50 kilometre ve üzeri olan karayollarında kullanılmayacağı açıklandı. Uyan var mı? Maalesef yok.
Martıların park edilirken özel mülkiyetin ihlal edilmesi, kamu nizamının bozulması, yayaların veya engellilerin hareketlerini engelleyecek şekilde park edilmesi de yasaklanmış. Maalesef bu kurala da uyan çok az.
İşin acı tarafı bu araçları kullananlara bir kask zorunluluğu getirilmemiş. Düşünebiliyor musunuz Avrupa’da bisiklette zorunlu olan kask bu kadar tehlikeli araçlarda zorunlu değil.
Antalya’da zıvanadan çıkan bu araçlar için artık birilerinin harekete geçmesi lazım. Değilse daha çok canımız yanar.