Geçenlerde bir arkadaşımla sohbet ediyoruz. Laf döndü dolaştı sokak hayvanlarına geldi. Dedi ki, “Bir deplasman maçından sabaha doğru döndüm. Eve gitmek için arabama bindim. Eve vardığımda başıboş köpekler bir anda aracın etrafını sardı. Korkudan inemedim, araçta uyudum” dedi.
Maalesef özellikle Konyaaltı ve Lara Sahili’ndeki ormanlık alanlar köpeklerden geçilmiyor. Kısırlaşma olmadığı için günden güne sayıları artıyor. Hem insanlar hem de kendi cinsleri için ciddi tehlike olmaya başladılar. Kimi zaman insanlara saldıran bu köpekler, kimi zaman da kendi aralarında ölümle sonuçlanan kavgalara tutuşuyorlar.
Bunu defalarca yazdık ve gündeme getirdik. Ancak bir türlü çözüm bulunamadı. Yazdığımız için bizi eleştirenler de oldu. Köpekleri hedef gösterdiğimizi söyleyen bile var. Halbuki böyle bir niyetimiz yok, olamaz. Sadece daha sağlıklı koşullarda yaşamaları için mücadele ediyoruz. Çünkü gelişmiş ülkelerde ‘sokak hayvanı’ diye bir kavram yok. Ya evde bakılır ya da barınakta sağlık ve hijyen koşullarında. Sokakta hayvan mı olur?
Bu konuyla ilgili Edirne Valisi Yunus Sezer cesaretli bir çıkış yaptı. Sokakta yaşayan sahipsiz köpeklerin toplatılıp aşılanması gerektiğini kaydeden Sezer, “Zenginlerin fantezileriyle uğraşacak halimiz yok bizim. Terk eden aileleri valilik sitesinde yayınlayalım, rezil olsunlar” dedi.
Ben bu çıkışı alkışlıyorum.
Maalesef Antalya’da durum çok farklı değil. Bazı zenginler sırf yalnızlığını gidermek için kapılarını sevimli dostlarımıza açıyor. ‘Yazın 2 ay boyunca evimi korusun sonra ben bırakayım, ne yapıyorsa yapsın’ mantığıyla hareket ediyor. Böyle olunca eve alışan hayvan dışarıya bırakılınca bir anda hedef oluyor. Öncelikle yiyecek bulmakta zorlanıyor, sonra da sokak kepeklerinin hedefi oluyor. Kendine bakamadığı için de bir süre sonra telef oluyor.
Vali beyin dediği gibi bu tip insanları deşifre etmek gerekir. Böyle bir yöntem uygulanırsa belki bu çağdışı ve sadece ego tatmini olayın önüne geçeriz. Acıması olmayan bu kişiler rezil olursa belki geri adım atar. O nedenle aynı durumun Antalya’da da uygulanmasının doğru olacağını düşünüyorum.