Hürriyet Antalya Temsilcisi Salim Uzun, pazartesi günü Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kavaloğlu ile bir görüşme yapmış, bunu da haberleştirmişti. Uzun’a açıklamalarda bulunan Kavaloğlu, “Yabancıların Antalya’ya gelip ev alması elbette güzel bir şey. Bu da dünyada örnekleri olan bir turizm şekli. Fakat satılan 108 bin daire 108 bin ayrı kişiye satılmamış ki. Sıkıntı da burada başlıyor zaten. Bu listenin içinde bir kişi 80 tane ev almış. Ve aynı kişi bu evleri kendi yurttaşlarına kiralıyor” demişti.
Yanlış duymadınız, bir kişi 80 daire almış ve bunu bir otel gibi yurttaşlarına kiralıyor. Kiralarken vergi ödemiyor. Diğer yerine getirmesi gereken hiçbir prosedüre de uymuyor. Yani şirkte kurmuyor, kurmadığı için Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’na üye olmuyor, olmadığı için bir aidat ödemiyor. Ayrıca ruhsat yok. Ruhsat olmayınca denetim de olmuyor ve tabi güvenlik sorunu da ortaya çıkıyor. Tabiri caizse at koşturuyor!
Haber çıktıktan sonra eleştiriler peş peşe geldi. Belki de dünyada başka örneği olmayan bu durum Türk vatandaşlarını çileden çıkardı. Düşünebiliyor musunuz sadece bu bir örnek. Muhtemelen benzer örnekler de var. Böyle olunca tabi kira fiyatları artacak, tabi Türk vatandaşı kiralık ev bulmakta zorlanacak.
Kabul edelim savaş sonrası Rus ve Ukrayna vatandaşları Türkiye’ye, özellikle de turizm bölgelerine kontrolsüz alındı. Ev almaları, iş kurmalarına ilk etapta göz yumuldu. Bir engelle karşılaşmayarak kontrolsüz büyüdüler. Bugün iki ülke vatandaşları kendi aralarında gruplar oluşturup yine kendi aralarında alışveriş yapmaya başladı. Yaşanan bu gelişme Türk vatandaşını sıkıntıya sokarken maalesef turizme de ciddi bir zarar veriyor.
Bu konuya da Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar dikkat çekti. Antalya’da yabancılara satışı yapılan konutların özellikle Alanya ve Konyaaltı ilçelerinde amacı dışında kullanıldığını, bunun da otelcilik faaliyetlerine büyük zarar verdiğine yönelik tespitlerin doğru olduğunu söyleyen Bahar, “Biz bu konuyu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a aktarmıştık. Bakanlığımızın da bu soruna hassasiyetle yaklaştığını biliyorum. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB) verdiği rakamlar maalesef doğru. Bir yabancının 60-70 daire satın aldığını biz de biliyoruz. Özellikle Konyaaltı ilçesi Hurma bölgesinde, Alanya’da bu sorun var” dedi.
Devletin ilgili kurumları benzer olayların üzerine artık ciddiyetle ve kararlılıkla gitmeli. Türkiye’de yasaların olduğu ve bu yasalara uymayanların cezalandırıldığını hatırlatmalı. Bakanlık da sivil toplum kuruluşların şikayetlerini ele alıp olayın üzerine hassasiyetle gitmeli. Aksi halde kartopu misali büyüyen bu sorunların altında kalmamız an meselesi.