Gazetecilik mesleğine 1995 yılında spor muhabiri olarak başladım. Göreve başladığım ilk hafta spor müdürümüz Vedat Gürhan beni 100. Yıl Spor Kompleksi’ne amatör maçları takip etmek için yolladı. O dönem minik, yıldız, B genç, A genç, 2. amatör, 1. amatör maçları oynanıyordu. Sonrasında bunlara minik altı, süper amatör ve bölgesel amatör ligi de eklendi. Hafta sonu tüm bu kategorilerde oynanan futbol müsabakalarını takip eder, pazartesi günü çıkan gazetenin spor ilavesinde kullanırdık. Tabi bunların yanı sıra o dönem Antalyaspor Süper Lig’de, Kemerspor, Alanyaspor 2. Lig’de, Antalyaspor, Antbirlik Basketbol Süper Ligi’nde ve Antalya Koleji de Kadın Basketbol Süper Ligi’nde mücadele ediyordu. Yani Antalya’da amatör ve profesyonel yüzlerce takım vardı. Ve Antalyalılar dolu dolu spor günleri yaşardı.
Aslında Antalya’da durum yine çok farklı değil.
Bugün Antalyaspor ve Alanyaspor futbolda Süper Lig’de mücadele ediyor. Serik Belediyespor 2. Lig, Kepezspor ve Alanya Kestel ise 3. Lig’de boy gösteriyor. Hentbolda Avrupa Kupası kaldırmış Konyaaltı Belediyespor Kadın Hentbol Takımı, Türkiye Kadınlar Voleybol 1. Ligi’nde yer alan Muratpaşa Belediyespor, ING Kadınlar Basketbol Ligi’nde varlığını sürdüren Toroslarspor gibi üst düzey arenada yer alan kulüplerimiz var.
Bugün Antalya’da toplam 855 kulüp bulunuyor. Bunların 586’sı faal. Yine Antalya’da toplam 268 bin 935 lisanslı sporcu bulunuyor. Rakamlar sevindirici. Ancak amatör kulüpler maalesef artık yağında kavrulamıyor. Destek bulmakta zorlanıyor, haliyle gençler de spor yapmaktan mahrum kalıyor. Zaman zaman bazı belediyeler, Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri malzeme yardımı yapsa da bu yeterli olmuyor. En önemli sorun da kuşkusuz antrenman sahası. Kurum takımlarının bir kısmı kendi tesislerinde çalışırken, diğer amatör kulüpler ise maalesef çalışma alanı bulamıyor. Hal böyle olunca sporda istenilen düzeye gelemiyoruz.
Ben bunları yazarken Erdemspor Kulübü Yöneticisi Halis Birol Erdem, sosyal medya hesabından sitem dolu bir yazı paylaştı. Erdem, “Şimdilik 16 bin 500 TL transfer parası yatırdım bu sezon içinde. 25 bin TL’yi bulacak. Ben federasyona bu hizmetlerimi ilettim. Federasyon bana sadece evraklarımı yerine getiriyor. Ben çalışacak saha peşindeyim. Grubumuzda 11 takım var. 11×20000 TL’yi hesaplayın. Ama ortada çalışacak saha yok. Çekinmeyin kulüpçü kardeşlerim. Dertlerinizi iletin ki sorunlarımız çözülsün. Onlar bize uzak değil, mutlaka ki bir çözüm üreteceklerdir. Niye birçok amatör kulüp için 2-3 tane sahaya mecbur ediliyoruz. İdman yapmadan takımlar sahaya çıkıyor. Antrenmansız futbol olmaz. Bizleri halı sahaya tıkmayın” dedi.
Sevgili Birol Edem hocama katılmamak elde değil. Gençlere böyle spor mu yaptırılır. Ne demek antrenman yapmadan maça çıkmak. Böyle bir uygulama gelecek beklediğimiz gençlerimizin sonu olabilir. Çünkü hazırlıksız bir vücut her an ciddi sakatlıklarla karşı karşıya kalabilir. Umarım ve dilerim yetkili ve etkili kişiler bu soruna çözüm bulur.