Kısa bir süre önce Avcılık ve Atıcılık İhtisas Kulübü ve Derneğine üye oldum. Bireysel silahlanma ve savunma hakkının her vatandaşımıza ait olmasını gerektiğini düşünenlerdenim. Dernek üyeliğimizin ardından Azize Kahraman Halk Eğitim Merkezinde açılan 8 günlük bir eğitime katıldım.
Bu eğitim Antalya Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü personeli ve Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü personeli tarafından koordineli olarak verilmektedir.
Eğitim kadrosu samimi ve disiplinli bir ekip. Derslere devamlılık önemli bir ayrıntı. Derseniz 8 gün kısa değil mi? Ne öğrendin? 8 günde ne öğrenebilirsin? Heyecanla sıralayayım: 49 yaşında öğrenci olmak / hayat boyu öğrenci olmanın kanıtıdır. Öğretmen / öğrenci ilişkisinde öğrencinin samimiyeti / öğretmenin disiplini başarının değişmez altın kuralıdır. Çok çeşitli yaş ve meslek grubundan yeni insanlar tanıyıp / hayatıma dahil ettim. Antalya / Türkiye’nin dağları / akarsuları / doğal yaşam alanları / yaban hayatı için 657 tabii bir avuç gönüllü cesur yürek tanıdım. Azize Kahraman Halk Eğitim’de hayatını eğitime vakfetmiş bir fedai tanıdım. Halk Eğitim personeli / kadrosu ile 24 saat üretim yapan dev bir fabrika gibi sessiz ama güçlü bir dalga gibi Antalya’yı taşıdığını gördüm.
Derslerde dikkatimizi çeken ve kamuoyu ile paylaşma zorunluluğu hissettiğim / siyasilerimizin torba yasalarda çalışmasını arzu ettiğimiz birkaç hususu ifade edeyim.
4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunun;
“Madde 21 - (Değişik: 23/1/2008-5728/507 md.)
(21/1) 4'üncü maddenin birinci, ikinci ve altıncı fıkralarına aykırı hareket edenlere, 5'inci maddenin birinci ve ikinci fıkraları gereğince tespit edilen av miktarı ve avlanma süreleri dışında avlananlara, 12’nci maddenin üçüncü fıkrası gereğince Bakanlıkça getirilecek yasaklara uymayanlara, her bir aykırılık için ayrı ayrı olmak üzere iki yüz Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Madde 23 - Avlaklarda izin almadan avlananlara ve Merkez Av Komisyonunca avlanmanın yasaklandığı avlaklarda avlananlara iki yüz Türk Lirası, özel kanunlarla avlanmanın yasaklandığı sahalar ile 2'nci maddenin 11, 12 ve 13'üncü bentlerinde tanımlanan saha ve istasyonlarda avlananlara, üçyüz elli Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Madde 24 - (Değişik: 23/1/2008-5728/510 md.)
(24/1) 6'ncı maddenin ikinci ve üçüncü fıkralarında sayılan zehirle avlanma hariç diğer yasaklara ve esaslara aykırı hareket edenlere her bir aykırılık için ayrı ayrı olmak üzere yüz elli Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Madde 29 - (Değişik: 23/1/2008-5728/514 md.)
21'inci maddenin birinci fıkrasında yazılı cezaya konu fiillerin tekrarı hâlinde ayrıca faillerin avcılık belgeleri iptal edilir ve kendilerine bir daha avcılık belgesi verilmez.
23'üncü maddede yazılı cezalara konu fiillerin tekrarı hâlinde, ayrıca faillerin avcılık belgeleri iptal edilir ve kendilerine bir daha avcılık belgesi verilmez.
24'üncü maddenin birinci fıkrasında yazılı cezaya konu; 6'ncı maddenin ikinci fıkrasındaki fiillerin tekrarı hâlinde faillerin avcılık belgeleri iptal edilir ve kendilerine bir daha avcılık belgesi verilmez.
24'üncü maddenin birinci fıkrasında yazılı cezaya konu; 6'ncı maddenin üçüncü fıkrasındaki fiillerin tekrarı hâlinde faillerin avcılık belgesi yoksa, idarî para cezası yanında kendilerine iki yıl süreyle avcılık belgesi verilmez, avcılık belgesi olanlar ise ayrıca iki yıl süreyle avcılıktan men edilir.
26'ncı maddenin birinci fıkrasında yazılı cezaya konu fiillerin tekrarı hâlinde ilgililerin ayrıca, 18'inci maddenin birinci ve ikinci fıkrasındaki faaliyetlerden iki yıl süreyle men’ine ve 19'uncu maddedeki iznin iptaline karar verilir.” denilmektedir.
Belgesi olmadığı için, limit, tür, zaman ve yer mefhumu olmadan her alanda ve her zaman avlanma eğilimi gösteren bir avcı, avcı değildir.
Bu sebeple üstte belirtilen maddelerdeki kabahatleri işleyenlerin, fiil tekrarı halinde para cezalarının 5 katı uygulanması bunun yanında avcılık belgesi harcının ve avlanma izin bedelinin belli bir süre boyunca (3 yıl 5 yıl), belirlenen bedelin 5 katı ödemesi gibi yasal düzenlemeler yapılabilir.
Böyle bir düzenlemenin yapılması ile hem daha kurallı bir avcılıkla doğamız korunacak hem de yanlış yapmakta ısrar edenlere devletin daha büyük yaptırım sağlanabilecektir.
Bir yazıda neden bu kadar Anayasa maddesini zikrettik. Antalya milletvekillerimize bir çağrıda bulunmak istiyoruz, yukarıdaki maddelere aykırılık mükerreri sebepleriyle avcılık belgesi iptal edilse de birçok kişi yasadışı avcılık yapmaya devam etmektedir. Yasadışı avcılığın önüne geçmek mümkündür. Para cezaları güncellenebilir / daha ağır cezalar getirilebilir / ama bir avcı avcılık belgesi İPTAL edildiğinde avcılıktan vazgeçmeyecek kaçak avlanmaya başlayacaktır. Sayın vekillerimiz siyaset üstü bir duruşla gelin hep birlikte KAÇAK AVCILIĞIN önüne geçelim. Bu yasaları ilk torba çalışmada değiştirerek olması gerektiği gibi güncelleyelim.
Hani sorarlar: Amaç üzüm yemek mi? Bağcıyı dövmek mi? Bu hali ile bağcıyı dövmüyoruz bağcıya yaşam hakkı dahi tanımıyoruz. Hadi gelin hep birlikte avı / avlağı devlet eli ile koruduğumuz gibi avcıyı da koruyalım.