Mehmet Raif tarihi sokaklarda adım adım maziyi anlatıyor, o anlattıkça ati şekilleniyor. Taş Köprü’de durup Vardar ovasını seyrediyorum. Tarihi Osmanlı köprüsü ya da bilinen adıyla Fatih köprüsü. Mimar Sinan’ın eseri. 1689 yılında bu köprüde Kumanova’dan Karpoş'un asıldığı söyleniyor. Köprünün ortasında bulunan kitabesi yıkılmış ama Üsküp’te faaliyet gösteren derneklerin kamuoyu oluşturması ve istikrarlı takipleri sonucunda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kuzey Makedonya / Üsküp ziyareti sırasında bu köprüde yürümüş ve konu hakkında bilgilendirilmiş, sonrasında yeniden restorasyonu yapılmıştır. Bu derneklerin üst çatısı MATÜSİTEB’tir. Türk varlığının ve eserlerinin güvencesi olarak çalışan bu güzide toplulukla Sivil Düşünce Derneği olarak çalışma faaliyetlerimizi ve ortak projelerimizi artıracağız.
Raif, Üsküp’teki tarihî çarşı içinde bulunan ve giriş kapısı üzerinde “Kapan Han” yazan mekanı anlatıyor. Üsküp Sancak beyi Gazi İsa Bey tarafından yaptırılmış. Üst katı İmam Hatip Lisesi olarak kullanılmakta; alt katı lokanta ve kahve olarak işletilmekte. Han Diyarbekirden, Bursa’dan izler taşıyor.
Mehmet Raif rehberliğinde tarihi sadece adımlamıyoruz an be an yaşıyoruz.
İsa Bey, İshak Bey Camii ve Sultan Murat camilerini bir solukta ziyaret ediyoruz.
Şehit Sultan Murat Hüdavendigar şehit düştüğü meydandan İstanbul’a götürülünceye kadar konaklanan her yere adına camiler inşa edilmiş ve onun emanet ettiği vatan topraklarına Sultan Murat mührü, camiler olarak basılmıştır.
1436 Miladi yapım yılı olan Üsküp/Sultan Murat Camiinde sadece vaktin kıyamına durmuyorum. Dünden yarınlara uzanan ufuk çizgisinde yeniden ‘Kalk ve doğrul’ diyorum. Sultan Murat Camiileri fetihlerin mührü, dünün yitiği, yarının ülküsüdür.
Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök beyefendinin kabulleriyle Üsküp’ü dinliyor/öğreniyoruz. Yurt dışında devletimizin büyüklüğünü ve ırktaşlarımız kadar tüm mazlum coğrafyaya din/dil/ırk ayrımı olmaksızın sahip çıkışlarına şahitlik ediyoruz.
Temmuz 2023’te Arnavut/Türk/Pomak Kuzey Makedonya sakinleri ANTALYA’mızda misafirlerimiz olacaktır. Bu sadece bir ziyaret değildir, gelecek nice nesillere ev sahipliği yapmaktır. Anadolu’muzu, Antalya'mızı Yörük Türkmen balalarıyla yaşayacağız. Bu buluşmalar defaten ve tekraren Sivil Düşünce Derneği çatısı altında imzalanan protokollerle hayata geçirilecektir.
TIKA ziyaretimizde bizleri TIKA’nın mottosu karşılıyor.
HER ŞEY BİR TEBESSÜM İÇİN
Protokol kurallarını çiğneyerek, ilerlemem gerekirken çakılı kalıyorum. Bu söz tekrar tekrar dudaklarımdan dökülüyor. Hepimiz bunu yaşama gayesi olarak ilke edinsek Horasan erenlerinden Mevlana’ya, Yunus Emre’den Hacı Bektaşı Veli’ye, 2023 ve sonrasına gönül elçileri olarak sancağı taşımış olacağımıza inanıyorum.
Üsküp Tika temsilcimiz Halim Ömer Söğüt çalışmalarını anlatırken heyecanına şahitlik ediyor bizler de heyecanlanıyoruz. Yapılanları dinledikçe şaşkınlığımız artıyor yapılanları yeterli görmeyip yeni projeleri paylaştıkça TÜRKİYE CUMHURİYETİ’nin ferdi olmaktan onur duyuyorum.