Bazen çok çaba harcadığımız halde sonuca ulaşamadığımız günler ve olaylar vardır. Düşünürüz ve işin içinden çıkamayız. "Ben çok emek harcadım, ben çok çabaladım, ben çok uğraştım peki neden olmuyor, neden işlerim yolunda gitmiyor?" diye isyana kalkarız. Hayatta çok çabalamanın da ters teptiği ve işe yaramadığı zamanlar vardır. Bunu çok basit bir örnekle anlamaya çalışalım isterseniz. Yatağa uzanırsınız, ertesi sabah için alarmınızı kurmuşsunuzdur. 7 saat sonra gözlerinizi açmanız gerekecektir. Gözlerinizi kapatır ve uykuya dalmaya çalışırsınız.
10 dakika...
20 dakika...
Yarım saat geçer.
Kendi kendinize söylenmeye ve gerilmeye başlarsınız.Y astığı ters çevirirsiniz, yorganı üstünüzden atarsınız, yüzükoyun yatmayı denersiniz, sağa dönersiniz sola dönersiniz. Koyunları sayarsınız ya da dua edersiniz. Yok yok yok. Gözünüz ilerleyen yelkovanı gördükçe sinirleriniz daha çok bozulur. Bir arpa boyu yol alamadığınızı düşünür öylece tavana bakmaya devam eder zihninizi susturup uykuya dalmayı beceremezsiniz. ÇÜNKÜ TESLİM OLAMAZSINIZ. Hayat yolunda da aynı bu şekilde bilinçli olarak harcadığımız onca çabanın karşılığını alamadığımız günler olacak. Bu fırtınada yürümeye çalışmak ya da akıntıda yüzmeye uğraşmak gibi hissettirecek size. O zaman aklınıza ters çaba yasası gelecek.
Bazen bir konu üzerinde çok çalışmak o konuda az etkili olmamıza sebep verir. Aldous Huxley Ters Çaba Yasası için diyor ki; “Bir şeyi bilinçli iradeyle ne kadar çok denersek, o kadar az başarılı oluruz. Kendimizi anlayamıyoruz; yapabileceğimiz en fazla şey, anlayışın bize gelebileceği bir zihin durumunu teşvik etmektir.”
Biz bir konuya takılıp onu düşündükçe enerji akışı blokaja uğruyor. Israr işin güzelliğini bozuyor. Ne zaman kendimizi teslim ediyor ve bırakıyoruz enerji de şelale gibi akmaya başlıyor. Bu demek değildir ki hiçbir şey için çabalama ya da uğraşma. Bu şu demektir = bir yere kadar çabala fakat ısrarla savaşma. Ters çaba yasasını anlamaya çalışırken benim aklıma tevekkül etmek geliyor. İslam dininin temel ilkelerinden biri olan tevekkül her şeyi denedikten sonra işi Allah'ın taktirine bırakmaktır, ona güvenmektir. Nice nice şeyler tam da biz vazgeçmişken gerçekleşir. Onca zaman uğraştım olmadı da ne zaman vazgeçtim ve olmazsa olmasın dedim her şey istediğim gibi oldu dediğiniz şeyler vardır. Tersine çaba yasası tıpkı tevekkül gibi, denemememiz gerektiği anlamına gelmiyor. Sadece şunu anlamamızı istiyor. Bazen çabalamayı durdurmalısın. Bazen dinlenmek, ara vermek veya başka bir şey düşünmek en iyisidir.