Dünya üzerinde beş kişinin birinin yaşadığı bir durum olan “Panik Bozukluk” bizim konumuz bu hafta. Kaygı hissinden çok daha daha fazlası olan panik atak ayırt edici özellik olarak birçok fiziksel semptomlar üretir. Her insan panic atağı farklı yaşar, ancak çoğu insan kalp çarpıntısı, bulantı ve baş dönmesine kadar değişebilen bedensel duyumların eşlik ettiği yoğun korku bildirir. Terleme, titreme, nefes darlığı, bulantı, baş dönmesi, ölme korkusu, derealizasyon ile ilişkilidir. Derealizasyon, kişinin çevresini rüya gibi ve gerçek dışı olarak algılaması anlamına gelir. Panik aniden veya yavaşça ortaya çıkabilir ve genellikle 20 dakikadan fazla sürmez.
Bilim adamları panik atakların beynin "savaş ya da kaç" sisteminden kaynaklanan, genellikle stres ya da travmatik bir olayla ateşlenen durumdan kaynaklandığına inanıyorlar. Bu tepki görünürde gerçek bir tehdit olmadan veya stres kaynağı gittikten sonra devreye girebilir. Anksiyeteye karşı savunmasızlığın biyolojik bir temeli olabilir. Bir ebeveyn veya kardeşte panik atak varsa kişinin riski yaklaşık altı kat artar. Yale Üniversitesinin bir çalışması, panik atak hastalarının beyninde daha az serotonin reseptörüne sahip olduğunu bulurken, diğer çalışmalar, anksiyete olanların normal koşullar altında bile oksijen eksikliğini tespit eden aşırı hassas boğulma alarm sistemlerine sahip olabileceğini düşündürmektedir.
Panik ataklar o kadar korkutucudur ki hastalar bir diğerinden kaçınmak için hemen hemen her şeyi yapacaklardır. Bu kaygı ile ilişkili durumlardan uzak durmak anlamına gelebilir. Bir zamanlar uçakta panic atak yaşayan biri uçmamaya karar verebilir. Ancak korku genellikle diğer ortamlara kadar uzanır, uçak fobisi arabaları ve otobüsleri de korkutmaya başlayabilir. Panik atak geçiren kişilerin sadece üçte biri panik bozukluğu geliştirmeye devam ederler. Erkekler ve kadınlar panic atakları eşit sıklıkta rapor etseler de, kadınların bu bozukluğa yakalanma olasılığı iki kat daha fazla olarak bildirilmiştir.
İlk olarak panik ataklardan hiçbir tıbbi durumun sorumlu olmadığından emin olun. Bazı ilaçların kullanımı astım tiroid problemleri ve diğer durumlar panik ataklara neden olabilir veya bunlarla karıştırılabilir. Panik bozukluk hakkında psikoeğitim alın. Bir konu hakkında bilgi sahibi olmak onu kontrol etmeye yardımcı olacaktır. Savaş ya da kaç mekanizması vücudu tehdide karşı savaşmaya ya da olay yerinden kaçmaya hazırlayan fizyolojik bir tepkidir. Savaş ya da kaç tepkisi sırasında vücudumuzda ne olur? Tehdit yönetiminde daha büyük bir rol oynayacak organlara kan akışını yeniden dağıtmak için kalp atış hızı artar. Solunum hızı da hızlanır böylece akciğerler oksijen için hazırlanır. Enerji kullanımı da artar, bu enerjiyi yakmak ısı üretir böylece vücut terler. Bu arada, hemen faydalı olmayan bedensel işlevler (örneğin, üreme ve sindirim işlevleri) bastırılır. Bu çok korktuğumuzda neden mesanemizi ya da bağırsaklarımızı boşaltma dürtüsünü hissettiğimizi açıklayabilir.
Antidepresan ilaçları paniği hafifletmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, Bilişsel Davranışçı Terapi daha iyi sonuçlar vermektedir. Araştırmacılar panik hastalarının yüzde 80'ine sadece psikoterapi ile yardımcı olunabileceğini bildirmişlerdir.
Sağlıcakla kalın.