Son yıllarda gençlerin önünü açmak ve istihdam yaratılması amacıyla teşvikler verilmekte.
Genç girişimcilere ilk olarak Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren 3 vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı GELİR VERGİSİNDEN istisna edilmişti.
Şimdi ise 7143 sayılı kanun ile 01 Haziran 2018 tarihinden geçerli olmak üzere İLK DEFA iş kuran genç girişimcilerin 1 yıllık 4/b (bağ-kur) primi TEŞVİKİ verilecek.
KİMLER GENÇ GİRİŞİMCİ SAYILIYOR?
Mükellefiyet başlangıç (vergi dairesine tecil tarihi) tarihi itibarıyla 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olanlar.
VERGİ TEŞVİKİ İLE ŞARTLAR AYNI
1-İşe başlamanın kanuni süresi içinde bildirilmiş olması,
2-Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi (Çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırmak ya da seyahat, hastalık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak işinde bilfiil çalışmamak bu şartı bozmaz.),
3-Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması hâlinde tüm ortakların işe başlama tarihi itibarıyla bu maddedeki şartları taşıması,
4-Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hâli hariç olmak üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması,
5-Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması,
gerekiyor.
TESCİLE DİKKAT
SGK ile Gelir İdaresi Başkanlığı arasında karşılıklı veri transferi aracılığı ile internet üzerinden yapılmasına istinaden tescil işlemleri yapılacaktır. Ancak, kurumlar arası veri transferinin gecikmesi olması durumunda teşvikten yararlanmak isteyen sigortalının vergi dairelerinden alacakları kazanç istisnasından faydalanıldığına dair belgeyi bağlı bulundukları SGK il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine İBRAZ etmeleri gerekiyor.
BİR YIL İÇİNDE İŞİNİ KAPATIP, 1 YIL DOLMADAN YENİDEN İŞ KURANLARIN DURUMU
Prim teşvikinden yararlanmakta iken sigortalılıkları sona erenlerden bir yıllık süre içinde sigortalılığı tekrar başlatılanların kalan aylar için prim teşvikinden yararlanması mümkün olmamakla birlikte; sigortalılığın 5510 sayılı Kanunun 53 üncü maddesi kapsamında başka bir işverenin yanında hizmet akdiyle çalışılmaya başlanması nedeniyle sona erdiği durumlarda, bir yıllık süre içinde hizmet akdiyle olan çalışmanın sona ermesi ve 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamındaki sigortalılığın tekrar başlatılması halinde kalan aylar için prim teşvikinden yararlanılabilecektir.
PRİME ESAS KAZANÇ BRÜT ASGARİ ÜCRETİ GEÇEMİYOR
Prim teşvikinden yararlanan sigortalıların aylık prime esas kazançları, günlük prime esas kazanç alt sınırının otuz katı olarak belirlenmiştir. Yani aylık asgari ücretin üzerinden hesaplanan prim teşvik kapsamında olacak.
GENÇ GİRİŞİMCİNİN TEŞVİK BLANÇOSU
Yeni iş kuran bir genç girişimcinin ilk yıl alabilecek olduğu teşvik tutarı;
Yıllık 4/b primi (bağ-kur) 8 Bin 402 TL,
Yıllık Gelir Vergisinden 17 Bin 130 TL,
olmak üzere toplamda 25 Bin 532 TL.’dır.
Nasıl insanın genç olma (18-29 yaş aralığında) isteği kabarıyor değil mi?
Genç olsak, teşvik almasak diyenlerde olabilir...
Bende sizin gibi düşünüyorum…