Halk arasında “bizim şirkete çok vergi çıkıyordu yıl sonu araçları yeniledik bu sene vergiyi az ödedik” diyenleri mutlaka duyanlar olmuştur.
Peki bu söylemlerin aslı astarı nedir?
GİDER YAZMA BAKIMINDAN
İşletmeler aktiflerine almış oldukları araç bedellerinin tamamını gider yazamıyor. Araçlar Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gayrimenkuller gibi değerleniyor (VUK. 269 mad). Amortisman yöntemi ile gider kayıt edilebiliyor.(GVK 40/7- KVK 8/1- GVK 68-4.mad.)
KDV BAKIMINDAN
KDV indirimi açısından aracın binek olması ile ticari olması durumu değiştiriyor. Binek araçların KDV’sini alınan binek aracın kiralanması, işletilmesi dışında kullananlar indirim konusu yapamıyor. (KDV kanunu 30/b)
İndirim konusu yapabileceklere örnek ticari taksi işi iştigal edenler, kiralık araç işletmeciliği ile iştigal edenler gibi.
ÖTV AÇISINDAN
Sıfır araçlarda ÖTV, yasanın belirlemiş olduğu orana göre değişiyor. Bunlar motor hacmi, araç değeri gibi kriterlerden oluşuyor.
ÖTV yi dileyen tamamını gider yazabiliyor, dileyen araç maliyetine ekleyip amortisman yöntemi ile giderleştirebiliyor (VUK 270). Aracın binek olup olmamasının önemi yok. Ticari araçta olsa binek araçta olsa durum değişmiyor.
BİR ÖRNEK İLE ANLATALIM
Şirketine 315 bin TL değerinde 1.6 cc motor hacmine sahip binek araç alan patronun vergi hesabı.
Aracın bedeli : 167 bin TL
ÖTV : 100 bin TL
KDV : 48 bin TL
ÖTV ve KDV toplamı 148 bin TL direk gider yazılabiliyor. Araç bedelinden 33 bin 400 TL amortisman gideri yazılabiliyor.
Şirket almış olduğu binek araçtan dolayı ilk yılda yaklaşık 40 bin TL kurumlar vergisini eksik ödüyor. Belirtmekte yarar var binek araçlar için kıst amortisman uygulaması var. Yani yılın son ayında binek araç alanlar amortismanı fatura tarihinden yılın son gününe kadar olan günler için ayırabilir. Bu arada örnekte kar eden şirket var. Kar etmeyen şirket olsaydı ilk yıl vergiden düşme şansı yoktu. Sonraki dönemlerde (takip eden 5 yılı içinde) ancak vergiden düşebilir.
“AVA GİDERKEN AVLANMAK” GİBİ
Sonuca baktığımızda ilk yıl yaklaşık 40 TL vergi az ödemek için 100 bin TL ÖTV, 48 bin TL olmak üzere 148 bin TL vergi ödendi mi?
Evet, hem de peşin.
Sizce vergi mi ödendi, vergi mi düştü?
Haydi kalın sağlıcakla.
Kardeşim sana bi tavsiye sen matematik vs cok ilgilenme felsefeye yönel
Bu hesabı yapan muhasebeden anlıyor olamaz Ticaretten hiç anlıyor olama