Sosyal Güvenlik, Vergi Usul, Gelir Vergisi Kanununa göre işçiye ödenecek olan maaş için ÜCRET BORDROSU düzenlenme zorunluluğu bulunmakta.
Ücret hesap pusulası ise İş Kanununda yer almakta.
Gerek ücret bordrolarının gerekse hesap pusulalarının işçiye imzalatılması zorunludur. Ücret bordrosunda maaşın bankadan ödenip ödenmemesine göre değişiyor.
Ücret hesap pusulasında durum farklı.
MAAŞIN BANKADAN ÖDENMESİ HALİNDE BORDROYA İMZA YOK
İşverenler tarafından ibraz edilen aylık ücret tediye bordrosunda; işyerinin sicil numarası, bordronun ilişkin olduğu ay, sigortalının adı, soyadı, sigortalının sosyal güvenlik sicil numarası, ücret ödenen gün sayısı, sigortalının ücreti, ödenen ücret tutarı ve ücretin alındığına dair sigortalının imzasının bulunması zorunludur.
Belirtilen unsurlardan herhangi birini ihtiva etmeyen (imza şartı yönünden makbuz mukabilinde veya banka kanalıyla yapılan ödemeler hariç) ücret tediye bordroları geçerli sayılmaz ve her bir geçersiz ücret tediye bordrosu için aylık asgari ücretin yarısı tutarında idari para cezası uygulanır. 2018 yılı için 1.014,75 TL. (5510 sayılı kanun mad. 102/5-e)
ÜCRET HESAP PUSULASINDA HER ŞARTTA İMZA OLMALI, NEDEN Mİ?
Kanun maddesi İşveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır demekte. (4857 sayılı kanun mad.37)
Kanun, işçi maaşının bankaya yatsa da yatmasa da ücreti ile ilgili hesaplamaları işçiye bildiriminin yapılmasını zorunlu tutuyor.
İşçiye ay içindeki çalışmasına esas hesaplamanın yapıldığı ücret hesap pusulasını verip vermediği de işçiye belgenin imzalatılması ile mümkün olmakta.
BAŞKA YÖNTEM YOK MU?
Var elbette. İşçiye ücret hesap pusulasının ulaştırılması elektronik yöntemler ile de yapılabilir. Tabi ki bu yöntem gerek yasal dayanaktan yoksun olması gerekse maliyet açısından yük getirdiği için pek uygulanmıyor.
Yasal dayanağın oluşması halinde olası sorunların giderilmesi açısından çok verimli bir yöntem olacağından hiç şüphe duymamak gerek. Halen uygulanmakta olan e-fatura, e-defter, e- sgk uygulamaları gibi neden e-bordro, e-hesap pusulası olmasın…
İMLAZATILMAYAN HESAP PUSULASININ CEZASI
Kanunda her ne kadar düzenlenmeyen belge için ceza öngörülse de, düzenlenmesine rağmen belgenin işçi tarafından imzalı olmaması işçiye belgenin verilmediği anlamını taşıyacağı için ceza düzenlenebilir.
Hesap pusulasının düzenlenmeme cezası 2018 yılı her ay için 693 TL. Bir yıllık 8.316,00 TL.
SADECE CEZA OLARAK GÖRMEK YANILTIR
İşçi maaşları bankadan ödensin ödenmesin ücret hesap pusulaları işçiye tebliğ edilmeli. Tebliğ edildiğinin ispatı da imzadır. Konu sadece usulsüzlük yüzünden yenilecek ceza yönünden değerlendirilmemelidir. İşin birde hukuki yönü var.
YARGI KARŞISINDA İMZALI BELGELERİN GÜCÜ
İşçi işveren arasındaki itilaflı konuların çözümünde İş Kanunu yetersiz kalabiliyor. Böyle durumlarda önceden verilen Yargıtay kararları emsal alınmakta.
Yargıtay’ın vermiş olduğu bir çok kararda işverenin yapmakla yükümlü olduğu hallerin yapılıp, yapılmadığına değinmiştir. İşveren yükümlülüklerini yerine getirdiyse ispat kuvveti artmakta.
TAVSİYE
Maaşı bankaya yatan çalışanlar için ücret hesap pusulası, maaşı bankaya yatmayanlar için (yasal zorunluluk dışında olanlar veya zorunlu olmasına rağmen elden ödeme yapanlar ) hem ücret bordrolarını hem de ücret hesap pusulalarını imzalatan işverenler hem cezadan hem beladan kurtulur…
Yinede takdir sizin…