Son yıllarda Cumhuriyet tarihinde görülmemiş istihdam teşvikleri verildi. Teşviklerin verilmesinin temel gayesi işsizliğin azaltılması. Aynı zamanda işverenlerin üzerindeki prim yükünü hafifletmek. Verilecek olan teşviklerin elbette şartları var. Koşulsuz şartsız teşvik verilmiyor.
687 KHK ile uygulanan istihdam teşviki Türkiye tarihinde bir ilkti. Ülkede istihdam seferberliği başladı. Şartlara uygun işe alınanların asgari ücrete isabet eden sigorta primlerini ve asgari ücrete göre hesaplanan gelir vergilerini (stopaj) işsizlik fonundan karşılandı. Seferberlik amacına ulaştı.
Yeni istihdam teşvikinde neler var?
YENİ TORBA KANUNUNDA 3 AYRI BAŞLIKTA İSTİHDAM TEŞVİKİ VAR
1- 2020 yılı sonuna kadar yeni işe alımlarda prim desteği, gelir vergisi stopajı, damga vergisi ile ücret desteği sağlanması, şarları uyan bütün işverenlere
2- İmalat sektöründe faaliyet gösteren küçük işletmelerin ilave istihdam sağlamaları halinde gelir vergisi stopajı, damga vergisi ile asgari ücret üzerinden ücret desteği sağlanması,
3- İstihdamın artırılması gayesiyle kadın, engelli, ve gençlere pozitif ayrımcılık yapılarak ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenlere gelir vergisi stopajı, damga vergisi desteği sağlanması.
İSTİHDAM TEŞVİKİ 2018- 2020 YILLARI ARASINDA UYGULANACAK
Diğer teşviklerden farklı olarak bu defa yeni istihdam edilen çalışanın ücretini de devlet karşılayacak. Ücret ödemesi imalat sektöründe faaliyet gösterenlerin ek istihdam sağlaması halinde yapılacak. Diğer sektörlere ücret ödemesi yok.
Teşvik 2018-2020 yılları arasında istihdam edilecekleri kapsıyor
ŞARTLARI NEDİR
* İşe alınacak İŞÇİ/İŞÇİLER İŞKUR’a kayıtlı işsizlerden olacak.
* İşe alındıkları tarihten önceki son üç ayda 10 günden fazla çalışması olmayacak.
* İşverenin SGK’ya gecikmiş borcu olmaması gerekiyor. Varsa taksitlendirmeleri gerekiyor.
* İşverenin sigortasız işçi çalıştırdığı tespitinin olmaması gerekiyor.
* Aylık Prim Hizmet veya Muhtasar ve Prim hizmet beyannamelerini yasal süresinde verilmesi gerekiyor.
* İşe alınacak işçinin son 1 yıl içinde Bağ-kur kaydı olmaması gerekiyor (isteğe bağlı bağ-kur hariç)
TEŞVİKTEN FAYDALANAMAYACAK OLAN İŞÇİLER
* Emekliler, (SGDP’ne tabi çalışanlar)
* Yurt dışında çalışanlar.
* Kamuda çalışan İşçiler.
ORTALAMA İŞÇİ SAYISINA İLAVE OLACAK
Yeni istihdam edilen işçinin teşvikten faydalanabilmesi için işe alındığı tarihten önceki 1 yıl içinde çalışan işçi sayısına ilave olarak işe alınması gerekiyor. Yani son bir yılda çalışanların ortalaması 10 ise işveren 11. işçiyi işe alması gerekiyor. Amaç mevcut çalışanını çıkarıp yerine yeni birisinin alınması değil, mevcut işçilere ilave işçi almak.
GENÇLERİN VE ENGELLİLERİN TEŞVİK SÜRESİ 18 AY
Bir işçi vergi ve sigorta primlerinden en fazla 1 yıl faydalandırılabilecek. İşçi 18 yaşından büyük kadın, 18 yaşından büyük erkek 25 yaşından küçük erkek ise teşvik süresi 18 ay olarak uygulanacak. Kadının yaşının 18 den büyük olması yeterli. 18 ay teşvik uygulanacak.
İMALAT SEKTÖRÜNE ÜCRET DESTEĞİ VAR
İmalat sektöründe faaliyet gösteren ve bu sektörde ustalık belgesi sahibi olunan özel sektöre ait işyerinde şartlara uygun istihdam edilenlerin sigorta primlerinin tamamı, asgari ücrete isabet eden vergiler ile işçinin 6 aylık ücreti fondan karşılanacak.
Ücret desteği bir işçi en fazla 1 yıl süre ile uygulanacak. En fazla 2 işçi için destek verilecek, ücreti bir ay işveren, bir ay devlet ödeyecek.
İLAVE İSTİHDAMIN İŞVERENE KATKISI
İlave bir işçiyi istihdam eden işveren, asgari ücret üzerinden ödenen sigorta primi ve vergiler dahil toplamda 10.596,15 TL avantaj elde edecek. 10 işçi istihdam edilse yaklaşık 106 bin TL.
İmalat sektöründe istihdam edilenlere ayrıca 6 aylık maaş karşılığı 9.619,20 TL ücret desteği yapılacak.
BİR ÖNCEKİ TEŞVİK PAKETİ İLE FARKI
Önceki istihdam teşvikinde ortalama işçi sayısı son 6 ay için hesaplanıyordu, yenisinde son 1 yıl olarak hesaplanacak. Küçük imalat sektöründe faaliyet gösterenlere 6 ay ücret desteği var. Gençlere ve engellilere teşvik süresi 6 ay fazla uygulanacak.