Geçmiş yıllarda uygulanan Matrah ve Vergi artışında tahakkuk eden vergi ödenmez ise matrah ve vergi artışı yine de yapılmış sayılıyordu. Yani artırılan yıllar için herhangi bir inceleme yapılmıyordu. Vadesinde ödenemeyen borç için yürürlükte bulunan yasal gecikme faizi 1 kat fazla uygulanıyordu. (örnek: 1.40 olan yasal gecikme faizi 2.80).
Bu defa 7143 sayılı kanuna göre yapılacak artırımda kanunda belirlenen şekilde ödeme yapılmaz ise matrah ve vergi artışı hükümlerinden faydalanılamayacak. Geriye dönük inceleme yapılabilecek, ancak tahakkuk eden vergiler iade/iptal edilmeyecek.
YASA NE DİYOR?
7143 sayılı kanunun 1 sayılı tebliğin;
E- Matrah ve Vergi artırımına ilişkin ortak hükümler bölümünde: “matrah ve vergi artırımına ilişkin ortak hükümlerin düzenlendiği Kanunun 5’inci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan düzenleme uyarınca matrah ve vergi artırımında bulunanların bu vergileri, Kanunda öngörülen süre ve şekilde ödememeleri halinde artırım hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecektir.”
VII– ORTAK HÜKÜMLER Süresinde Ödenmeyen Taksitler bölümünde: “ bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde matrah ve vergi artırımına ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir” diyor.
TEMEL ŞART
Kanunun olmaz ise olmaz şartı; taksitlendirilen borcun ilk 2 taksitinin vadesinde ödenmesidir. Gerek yapılandırılan borç, gerek matrah ve vergi artışı için kural aynı.
Matrah ve vergi artırıyorsanız ve taksitli seçeneği seçtiyseniz ilk 2 taksiti mutlaka ödemelisiniz. Ödeme yapılmaz ise matrah ve vergi artar, ancak kanunun temel gayesi olan incelenmeme hakkı kaybedilir.
HAKKINDA HACİZ İŞLEMİ YAPILAN MÜKELLEFLERİN DURUMU NE OLACAK?
Yapılandırmaya başvurunca; Kanundan yararlanmak üzere başvuruda bulunan mükelleflerin, yapılandırmaya konu borçları muaccel olmaktan çıkacak ve bu borçların peşin veya taksitler halinde ödenmesine imkân sağlanıyor.
1-Başvuruda bulunan mükellefler hakkında Kanun hükümlerini ihlal etmedikleri müddetçe bu borçlara yönelik A.A.T.U Hakkında Kanunun 62 nci maddesi hükmü gereğince mal varlığı araştırması yapılmayacak, daha önce başlanılmış olup sonuçlanmamış bulunan mal varlığı araştırmalarına da son verilecektir.
2-Cebren tahsil işlemleri yapılmayacak,
3-Kanunun yayımlandığı 18 Mayıs 2018 tarihinden önce uygulanmış hacizler ve bu hacizlere dayanılarak başlatılan satış işlemleri durdurulacak.
4-Yapılan takipler neticesinde motorlu taşıtlar hakkında trafik sicillerine konulan hacizler baki kalmak kaydıyla yakalama şerhleri kaldırılacak,
5-Talep edilmesi durumunda araçlar sahiplerine iade edilecek,
6-Kanun kapsamında yapılandırmaya konu alacaklar nedeniyle tatbik edilen hacizlere konu mallar, borçlunun talebi hâlinde 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre alacaklı vergi dairesince satılabilecektir.
7-Daha önce tatbik edilen hacizlerin kaldırılmasını isteyen mükelleflerin bu talepleri, borcu karşılayacak tutarda teminat gösterilmesi halinde yerine getirilebilecektir.
Borçları, 7143 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılarak taksitlendirilen mükelleflerin Kanun hükümlerini ihlal etmeleri halinde, durdurulan cebren takip işlemlerine kaldığı yerden sürdürülmeye devam edilecektir.
HACİZLER ÖDEMELER NİSPETİNDE KALDIRILACAK
Borçları sadece yapılandırmak haczin kalkması için yeterli değil. Tatbik edilen hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak ve ödemeye isabet eden teminatlar iade edilecek.
Hatırlatmakta fayda var; yapılandırma borcu tamamen ödense bile maliye yapılandırma kapsamında olmayan borçların varlığı durumunda, haczi yine kaldırmaz.