Türk tarımının sorunlarını sıralarken; arazilerin, seraların, meyve bahçelerinin çok parçalı olması, standardizasyon, paketleme, ihraç pazarının darlığı, pestisit kalıntısı, ruhsatlı ilaç sıkıntısı, ambalajlama, marka ve benzeri konular üzerinde durulurken artık yaşlanan nüfusu da eklemek zorundayız.
Aslında tarım sektöründe çalışanların yaş ortalamasının artması yeni bir konu değil. Son yıllarda sürekli dikkat çekilmesine rağmen nedense önlem alındığını göremiyoruz. Tarımımız gelecek yıllarda bu sorunu derinden derinden hissetmeye başlayacak. Hatta bu konunun sosyal yaşam üzerine etkilerini de yaşayarak göreceğiz.
Bu sorunun çözümü için yapılacak en önemli hamle gençlerimizin tarım sektörüne yönlendirilmesidir. Bunu yapabilmenin de farklı yolları var. Eğitim ve konunun önemi üzerine yapılacak yayım çalışmaları bunlardan birisidir.
Geçtiğimiz hafta Kumluca’da yapılan "Tarım okullarının bölgemiz için önemi" konulu panel en güzel örneklerden birisidir.
Kumluca Expo Domates İhtisas Fuarı kapsamında yapılan bu paneli Özel Kumluca Teknoknet Koleji MTAL Tarım Bölümü hazırladı.
Panele konuşmacı olarak katılanlardan birisi kıymetli büyüğümüz Zir. Müh. Zekai İlter. Kendisi bölgenin ve ülke tarımının durumu, sorunları, neler yapılabileceği hakkında söyleyecek çok sözü olan birisi.
Türkiye’de fidecilik sektörünün başlaması, serada üretim, meyvecilik, bitki besleme ürünlerinin ticareti, tohum ithalatı, satışı ve yerli tohum sektöründeki başarıları bunu açıkça göstermektedir. Şu anda E-Z Tohumculuk ile yurt içi ve yurt dışında hibrit sebze tohumu ticareti yapmaktadır. Tecrübelerinin aktarılması konusunda kendisine yapılan davetleri hiç geri çevirmez.
Zekai İlter Bey paneldeki konuşmasında tarım okullarından mezun olan gençlerin sektörde istihdamı üzerinde durdu. Zira kendisi sektörün kalifiye elaman ihtiyacını yakından bilmektedir. Madem tarım liselerini, meslek yüksekokullarını, ziraat fakültelerini açıyoruz, buralarda eğitim gören gençleri tarım sektörü içerisinde görmeliyiz. Bu konu ülkemiz açısından oldukça önemlidir.
Panelin bir diğer konuşmacısı, Akdeniz Üniversitesi Kumluca Meslek Yüksekokulu (MYO) Öğretim Görevlisi Lokman Altınkaya idi. Kendisi de bir Kumlucalı. Hem yenilikler hem de gençlerin MYO’daki eğitimlerine katkı koyarak Kumluca’ya hizmet etmeye çalışıyor.
Liselerden sonraki eğitim basamakları fakültelerdir. Tarım lisesi mezunlarının önceliği de ziraat fakülteleri olmalıdır. Teknikerlik hedefleniyor ise MYO’lardaki tarım programları en uygunudur. Lokman Altınkaya, Panel’de ziraat fakültelerinin geçmişten günümüze durumu, tarım programlarına sahip yüksekokulların bölgelerine sağladığı avantajlar üzerinde durmuştur. Tarım liselerinden ziraat fakültelerine gelen öğrencilerin avantajları üzerinde durması ise ayrıca önemliydi.
Ayrıca Zir. Müh. Altınkaya BAKA tarafından desteklenen tropik meyveler ile ilgili Kumluca’da yürütülen projeden de bahsetmiştir. Kendisi tropik meyveler konusunda eğitim almış az sayıdaki kişilerden birisidir. Hem eğitim almak isteyen gençlere hem de hemşehirlilerine hizmet etmeye çalışmaktadır.
Böyle bir panel ile tarım sektörüne katkı koymaya çalışan tarım öğretmenleri Müzeyyen Turhan, Halime Yavuz Nazlı başta olmak üzere Teknoknet Koleji yönetimine ve fuar organizasyonuna teşekkür ederim.
Tarım sektöründe yaş ortalaması hızla yükselirken konuya dikkat çekilmesini oldukça önemli buluyorum. Tarım sektörünün gençleşmesini sağlamalıyız.
Halil hocam; Görüş ve düşüncelerinizle,TARIM'a gönül veren,akıl ve alınteri döken herkesi onurlandırmışsınız,teşekkür ediyor,selam ve sevgilerimi gönderiyorum. Zekai İLTER