Geçen haftaki yazımda Ahmet Hamdi Tanpınar’dan bahsetmiş ve onunla ilgili belediyelerimizin yapacakları etkinlikleri duyurmuştum. 28 Ekim 2023 tarihinde Koç Üniversitesi AKMED Konferans Salonu’nda Muratpaşa Belediyesi ile Antalya Lisesi ve Mezunları Vakfı’nın ortaklaşa düzenledikleri “Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Antalyası” konulu konferansa katıldım. Antalya Lisesi ve Mezunları Vakfı’nın başkanı Olcay Okutan’ın moderatörü olduğu konferansın konuşmacıları da Prof. Dr. İbrahim Şahin, Prof. Dr. Mustafa Kurt ve Dr. Öğr. Üyesi Deniz Depe idi.
Bütün sanatkârların istisnasız biyografileri onların eserlerinin ortaya çıkmasında önemli bir etkendir. Ahmet Hamdi Tanpınar özelinde de böyledir. Annesini henüz küçük yaşta kaybetmesi, babasının mesleği gereği Osmanlı coğrafyasını şehir şehir dolaşması ve en önemlisi de bir inkıraz döneminin bütün ıstırap, acı, yokluk ve kayıplarını derinden yaşamış olması onun sanatını ve hayatını etkilemiştir.
Prof. Dr. İbrahim Şahin hoca ülkemizde Ahmet Hamdi Tanpınar üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan önemli bir isim. Öncelikli olarak hoca, Tanpınar’ın hayatından çizgilerle bir sanatkârın nasıl inşa edildiğini, daha sonra da Tanpınar’ın Antalya’ya gelişini ve Antalya’nın onun sanatında nasıl bir kırılma noktası olduğunu anlattı bize. Özellikle Antalya’nın deniz ve güneşinin Tanpınar’ın sanat estetiğinde nasıl önemli bir kırılma noktası oluşturduğunu hocanın konuşmasından öğrendik.
Prof. Dr. Mustafa Kurt da Tanpınar’ın sanatkâr ruhunun ve üslubunun onun eser verdiği her türde hemen fark edilebilirliğine dikkat çekti. Mektup ve günlük gibi pek fazla özenilmeden yazılan türlerde bile Tanpınar’ın kaleminin nasıl ayrı bir iklim yarattığını, yazdığı her satırda hatta kullandığı her kelimede nasıl farklı dünyaların kapısını bize araladığını anlattı. Bütün eserlerinden özenle seçilmiş alıntılarla bizlere bu “sihirli anlatımı” örneklendirdi. Mustafa Kurt’un anlattıklarından Tanpınar’ın bir kez daha dünya ölçeğinde bir yazarımız olduğunu açıkça gördük.
Dr. Öğr. Üyesi Deniz Depe ise Tanpınar’da şehir imgesi üzerine konuştu. Onun seyahat sevgisinden bahisle gezip gördüğü şehirler için kullandığı kendine has tanımlamalara ve gözlemlerine dikkat çekti.
Antalya Lisesinde öğrenim görmüş Ahmet Hamdi Tanpınar’ı sahiplenip ona kıymet veren ve onun için daha çok etkinlikler yapmak azim ve kararlığında olan vakıf başkanı Olcay Okutan’ı da emeklerinden dolayı kutlamak isterim. Dolu dolu geçen ve fazlasıyla istifade ettiğimiz bir konferans oldu.
Sanat ve sanatkâra verilen değer bir memleketin medenileşme ölçütlerinden biridir bana göre. Sanat ve sanatkâra verdiğimiz değer ölçüsünde bir medeniyet ve kültür yaratma imkânına kavuşuruz. Bu tür etkinliklerin artarak devam etmesi en büyük temennimizdir.